Kisgyerek

3 ok, amiért szülőként kevesebbet kéne aggódnunk

Mi, szülők, tele vagyunk aggodalommal, ha a gyerekeinkről van szó. De sok dolog, ami miatt a szülők aggódnak, kisebb hatással vannak a gyermekek hosszú távú jóllétére, mint gondolnák.
2021. Szeptember 20.
3 ok, amiért szülőként kevesebbet kéne aggódnunk (fotó: Getty Images)

A kihívásokkal való szembenézés szorongással járhat a gyermekek számára, de segíthet nekik olyan fontos életvezetési készségek kifejlesztésében, mint a bátorság és a rugalmasság. A gyermekeket különböző módon érinti a világjárvány. Ha a gyermek számára leginkább releváns területekre összpontosítunk, akkor az aggodalmak könnyebben kezelhetővé válnak. A szülők gyakran apróságok miatt aggódnak, és sok dolog, ami miatt szülőként aggódunk, kisebb hatással van a gyermekek hosszú távú jóllétére, mint gondolnák.

A világjárvány csak fokozta a szülői aggodalmainkat, új és példátlan aggodalmakat hozva: ki van beoltva és ki nem? Megfertőzödhet-e a gyermekem? Milyen hosszú távú hatása van a világjárványnak a gyermekemre?

Mivel teljesen új félelmekkel kell szembe néznünk, úgy érezhetjük, hogy még jobban kell aggódnunk a gyermekeinkért. De Danielle M. Dick, Ph.D. fejlődéspszichológus szerint kevesebbet kéne aggódnunk. A szakértő a psychologytoday.com-on megjelent cikkében három okot is megjelöl.

1. A gyerekek számos fejlődési kihívással szembesülnek, és ezek a kihívások segítenek nekik olyan fontos életvezetési készségeket kifejleszteni, mint a rugalmasság és a bátorság. A nehézségek jellege, amelyekkel a gyerekeknek szembe kell nézniük (és amelyekkel a szülőknek meg kellett birkózniuk), idővel változik, és drasztikusan különbözik az egyes kultúrákban és országokban.

Lehet, hogy úgy szülőként úgy érezzük, hogy aggódnunk kell amiatt, hogy biztonságos-e most iskolába járatni a gyerekünket, de érdemes ilyenkor egyet hátrább lépni és szélesebb perspektívából ránézni a problémára. Ez sokat segít a stressz csökkentésében is. Ez egy egyszerű stratégia, amit bármelyikünk alkalmazhat.

A gyerekek az idők során és a világ minden táján nagyon különböző környezetben, de rendben voltak. A kezelhető kihívások megtapasztalása valójában jót tesz a gyerekek fejlődésének. A szorongást kiváltó helyzetekben való eligazodás segít a gyerekeknek megtanulni, hogy lehet idegesnek lenni és aztán túljutni rajta. Az élet tele van olyan kihívásokkal és eseményekkel, amelyek kívül esnek az irányításunkon vagy a komfortzónánkon. Normális, hogy szorongást érzünk ezekben a helyzetekben. De annak megtanulása, hogy ez az érzés normális, és ennek ellenére át lehet vészelni, olyan kritikus fejlődési készség, amelyet a gyermekeknek el kell sajátítaniuk. Ez megtanítja őket a bátorságra és a kitartásra.

Ebből a szemszögből nézve a világjárvány lehetőséget nyújt a gyerekeinknek (bár nemkívánatos lehetőséget), hogy megtanulják, hogy az élet kihívásokkal jár, az ember átverekszi magát rajtuk, megteszi a tőle telhető legtöbbet, és kikerülünk belőlük.

2. Sok dolog, ami miatt szülőként aggódunk, valójában olyan egyéni különbségek, amelyek a gyerekek között vannak. Az elmúlt több mint egy évben sok időt töltöttünk együtt a gyerekeinkkel. Nagyon gyakran aggódnak a szülők amiatt, hogy a gyermekük viselkedése – legyen az impulzivitás, introvertáltság, szorongás vagy dac – normális-e. Mivel legtöbbünknek nincs nagy mintánk a gyerekek megfigyelésére (a tanárokat leszámítva), nehéz lehet megmondani, mi a normális, és mi az, ami aggodalomra ad okot.

De minden gyermeki viselkedés – akár impulzivitásról, akár szorongásról vagy agresszióról beszélünk – egy haranggörbért mutat, ami azt jelenti, hogy vannak olyan gyerekek, akik az alacsony, sokan vannak, akik valahol a közepén, és vannak, akik a magas tartományban vannak. Tehát definíció szerint normális, ha a gyerekek a teljes spektrumon végig mennek. Nincs világos határvonal a normális és a rendellenes viselkedés között. Még a szakemberek is nehezen tudják meghatározni, hogy mikor válik valami klinikai rendellenességgé; a rendellenességek diagnosztizálásának módja, és az, hogy mit tekintünk pszichiátriai rendellenességnek, az idők során sokat változott.

Ezt szem előtt tartva, ahelyett, hogy azt kérdeznénk, hogy gyermekünk viselkedése normális-e, tegyük fel inkább azt a kérdést: “Ez a viselkedés kárt okoz?”. Problémákat okoz otthon, az iskolában vagy a barátaival? Ha igen, akkor érdemes segítséget kérni a gyermek számára.

A valóság az, hogy minden gyermek másképp van bekötve; mindannyian egyedi genetikai kódokkal rendelkeznek, amelyek befolyásolják, hogy mennyire hajlamosak a szorongásra, a félelemre, az impulzivitásra és az extraverzióra. Az, hogy a mi gyermekünk hogyan van bekötve, befolyásolni fogja, hogy a világjárvány milyen hatással van rá. Tudjuk, hogy a környezeti stresszorok felerősíthetik a gyermekek természetes hajlamait. Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk természeténél fogva hajlamos a szorongásra, akkor nehezebben tud megbirkózni a világjárvány okozta bizonytalansággal és stresszhatásokkal. Vagy ha gyermekünk természeténél fogva inkább extrovertált, a világjárvány okozta szociális távolságtartás és a barátokkal töltött idő csökkenése különösen nehéz lehet számára.

Nagyon sok minden miatt aggódunk szülőként. Ha a gyermekünk számára legfontosabb területekre összpontosítunk, akkor a világjárvány miatti aggodalmak végtelennek tűnő listáját könnyebben kezelhetőnek érezhetjük.

3. A legtöbb környezeti hatásnak kisebb a valós hatása, mint amire számítanánk. Szülőket talán a legmeglepőbb az az állítás, hogy bár gyakran érezzük úgy, hogy a mindennapi döntéseink különösen meghatározóak a gyerekeinknek, erre nagyon kevés valódi bizonyíték van.

Nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a szuper-szülői magatartásunk olyan nagyon sokat számítana. Annak ellenére, hogy a nevelés apró részleteiről több ezer cikk szól, a legtöbb dolog, aminek szülőként megszállottjai vagyunk, valójában önmagában nagyon kis hatást mutat. Ez jó hír nekünk, szülőknek. Ez azt jelenti, hogy rengeteg módja van annak, hogy nagyszerű szülővé váljunk, és nem kell a kis dolgokon izzadnunk.

Nem akarom lekicsinyelni azt a valódi szenvedést és traumát, amelyet sok család élt át a világjárvány következtében. De a mindennapi döntéseinket (és az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat) mi, szülők hajlamosak vagyunk túlbecsülni a tekintetben, hogy mennyire érinti ez a gyermekeinket – mondja Danielle M. Dick, Ph.D.

Tehát legközelebb, amikor úgy érzed, hogy a szorongásod felerősödik, arra kérlek, hogy a világjárványt más szemszögből nézd: lépj hátrébb, és tekints rá úgy, mint egy (nemkívánatos) lehetőségre, amely segíthet a gyermekednek a bátorság fejlesztésében, megtaníthatja, hogyan navigáljon a nehéz helyzetekben – tanácsolja a szakértő. Sok minden, amire a gyermekeinknek szüksége van a növekedéshez és a fejlődéshez, belülről fakad. Erősebbek vagyunk, mint gondolnánk, és a gyerekeink is azok.