Gyerek

A túlzott aggódás így hathat a nevelési módszerünkre

Az aggódás hozzá tartozik a szülői léthez: tartunk tőle, hogy a gyermek megsérül, aggódunk a jövője miatt, féltjük, amikor nincs velünk. De ha ez az aggodalom túlzott méreteket ölt, akkor a kellemetlenségek megoldása helyett a szülő túlvédi a gyermeket.
2020. Július 26.
Milyen hatással lehet a túlzott aggódás a nevelési módszerünkre? (Fotó: Getty Images)

A gyermek fejlődésének ez nem tesz jót, nehezíti számára, hogy megszerezzen olyan fontos képességeket, amelyekre felelősségteljes felnőttként szüksége lenne. Miként hat a túlzott aggodalom arra, hogyan neveli a szülő a gyermekét?

Mindent maga csinál

A szorongó, túlzottan aggódó szülő gyakran azt gondolja, hogy a gyermeke tönkre fog tenni valamit. Ahelyett, hogy megengedné neki, hogy bepakolja a táskáját a kirándulásra, vagy portalanítsa a polcot, inkább maga teszi meg ezeket helyette. Lehet, hogy ez így könnyebbnek tűnik, de a gyermek tanul abból, ha maga csinál meg dolgokat, sőt, a hibáiból is. Érdemes tehát beletörődni, hogy időnként kiönt valamit, eltör egy poharat, stb., hiszen ez is része a tanulási folyamatnak.

Túl hamar közbelép

Senki nem szeretné, hogy gyermeke szenvedjen, azonban az sem megoldás, ha rögtön közbelép a szülő, amikor a csemetének valamivel nehézsége akadt. Ha hangosan, lemondóan fújtat a gyerek a házi feladata közben, hogy neki ez nem megy, nem kell azonnal segíteni neki. A gyerekeknek is meg kell tanulniuk kezelni a frusztrációt, a kellemetlen érzéseket, és gyakorolniuk kell a problémamegoldó képességüket.

Folyton menedzselni próbálja a gyerek feladatvégzését

Okozhat aggodalmat a szülőben az is, ha azt látja, hogy gyermeke a saját módszere alapján próbál valamit megcsinálni. De nem szabad ott állni felette akkor sem, és terelgetni, helyette érdemes hagyni, hogy önállóan végezze el a feladatait.

Nem engedi a gyereket, hogy az életkorának megfelelő tevékenységet végezzen

Szinte minden szülőnek szorongást okoz, ha a gyermek először marad otthon egyedül, vagy először megy át a zebrán egyedül. A túlzottan aggódó szülő hajlamos lehet arra, hogy nem engedi a gyermekének, hogy az életkorának megfelelő tevékenységeket végezzen. Lehet, hogy időnként hibákat követ el, beszereznek néhány karcolást, sérülést, de ezekből mind tanulhat.

Túl szigorú szabályok

A szülők néha szeretnek túl szigorú szabályokat bevezetni, akár ok nélkül. Ilyen lehet, hogy a lefekvési időn túl nem engedik a gyermeknek, hogy még 5 percet hadd legyen ébren, vagy minden nap pontosan 6-kor kell leülni vacsorázni. Az egyértelmű szabályok nagyon hasznosak, de a túlzottan merev, szigorú szabályok árthatnak a gyermeknek. Mutassuk inkább meg neki, hogy néha lehet rugalmasnak lenni, és módosítani egy picit a korábbi szabályokon.

Forrás: verywellfamily.com