Kisgyerek

5 dolog, amit észrevétlenül tanulnak a gyerekek, ha a szülők sokat veszekednek

Eddig talán bele sem gondoltál abba, milyen hatása van a gyerekre, ha előtte kaptok össze.
2021. Július 10.
Elég legyen a gyerek előtti vitákból! (Fotó: Getty Images)

Az, hogy nincs mindig tökéletes egyetértés a szülők között, teljesen természetes dolog, és ha sikerül felnőtt módján kezelni a konfliktust, attól sem kell tartani, hogy hosszú távon kárt tesz a gyerek lelki egészségében. Ha viszont mindennapos a kiabálás, jó ha tudjátok, hogy azzal akaratlanul is rengeteg dolgot taníthattok a kicsiknek – és nem feltétlenül lesztek erre büszkék!

Hiába nem a gyerekekkel emelitek fel a hangotokat, ha gyakran robban ki a négy fal között parázs vita, akkor az otthon légköre hamar puskaporossá válik, amiben senki sem érzi jól magát. Mi, felnőttek, akik generáljuk az otthoni feszültséget, sok esetben tudjuk, hogy csak átmeneti viharfelhők gyülekeztek a fejünk felett, és rövidesen helyreáll a béke, a gyerekek viszont nincsenek tisztában ezzel. Ha hangos szóváltást hallanak, nagyon megijedhetnek, és a félelem akár életre szólóan mély nyomot hagyhat bennük. 

Mit tanulnak a gyerekek a szülők veszekedéséből?

  1. Az van nyertes pozícióban, aki hangosabban kiabál. Ebből adódóan ha összezördülnek egy másik gyerekkel, nem kizárt, hogy ők is kiáltozni kezdenek. 
  2. Nincs szükség arra, hogy meghallgassuk a másikat. Amikor túlzottan elragad a vita heve, hajlamosak vagyunk egymás szavába vágni vagy teljes mértékben figyelmen kívül hagyni, amit a másik mond. Ez nem csak nagy tiszteletlenség vele szemben, hanem pikk-pakk arra tanítja a gyerekeket, hogy ha felemelik a hangjukat, azzal automatikusan elhallgattatják a másikat.
  3. Agresszívnek lenni helyes dolog. Rémes, de igaz, hogy a gyakori veszekedés arra is ösztönözheti a gyerekeket, hogy ha a saját akaratukat óhajtják érvényesíteni, kiabáljanak – mindegy, hogy egy másik gyerekkel, a nagyszüleikkel vagy az osztályfőnökükkel adódott-e nézetkülönbségük
  4. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha sértegetjük a másikat és minden alkalommal leszóljuk a véleményét. Sajnos ezen a téren is igaz, hogy a jó példa ragadós. Ha gyakran összeakasztjátok a bajszotokat és hangos szócsatába kezdtek, a gyerek is beletanul ebbe a szerepbe.
  5. A kiabálás a problémamegoldás legegyszerűbb módja. Ugye nem szeretnéd te sem, hogy a gyerek így rendezze később a konfliktusait? Pedig könnyen meggyőzhetitek erről, ha gyakran kiabáltok egymással otthon!