Kisgyerek

7 tipp, hogy gyorsan lehiggadhassunk, ha a gyerek felidegesít

Minden szülő szokott dühös lenni a gyerekeire, és nincs is semmi probléma azzal, ha mérgesek leszünk. Azonban sokszor azért leszünk idegesek a gyerek miatt, mert valamit üzenni szeretne, valamilyen probléma áll a háttérben.
2019. November 11.
7 tipp, hogy gyorsan lehiggadhassunk, ha a gyerek felidegesít (Fotó: iStock)

Ha sokáig maradunk mérgesek, akkor nem tudjuk ezt az üzenetet megérteni, és elég gyorsan reagálni rá, így ahelyett, hogy megoldódna a gond, akár rosszabbá is válhat. Hogyan nyugodhatunk meg tehát a lehető leghamarabb?

Vegyük észre az idegességet

Időnként hajlamosak vagyunk arra, hogy azonosítani se tudjuk, hogy éppen idegesek vagyunk. Segíthet, ha megkérdezzük magunktól, hogy mire gondolunk éppen, mit érzünk. Amint észrevesszük, hogy a gyerekkel kapcsolatban negatívak a gondolataink, állítsuk le ezeket, vegyünk egy mély lélegzetet, és próbáljunk felhagyni a haraggal.

Használjuk a szünet gombot

Ha éppen annyira mérgesek is vagyunk, hogy egy kiabálás közepette ismerjük ezt fel, még akkor is vehetünk egy mély lélegzetet, és megnyomhatjuk a belső szünet gombot. Szüneteltessük a mondandónkat, még ha a mondat közepén is járunk, és gondoljunk arra, hogy a gyerek tőlünk fogja megtanulni, mi a módja a dühkezelésnek, és nem valószínű, hogy azt szeretnénk, hogy ezt sajátítsa el.

Számoljunk el tízig

Ne akarjuk akkor megoldani a problémát, amikor idegesek, mérgesek vagyunk. Nyugodjunk meg, összpontosítsunk, és próbáljuk meglátni a harag mögötti valódi üzenetet. Megijedtünk a gyerek viselkedése miatt? Kimerültek vagyunk, stresszesek, ezért túlreagáltunk bizonyos dolgokat? Próbáljuk meglátni, mi áll valójában a dühünk mögött.

Figyeljük meg a testünk jelzéseit

A haragot nem lenyelni kell, de megpróbálhatunk ellenállni neki. Ebben segíthet, ha megfigyeljük, hogy reagál a szervezetünk a haragra. Szorít a hasunk? Gombóc van a torkunkban? Próbáljunk a feszült részeinkre koncentrálva lélegezni, hogy feloldjuk ezeket.

Változtassunk a hozzáálláson

Gyakran amiatt nem tudjuk elengedni a haragot, mert olyan gondolataink vannak, amelyekkel csak még inkább dühöt generálunk. Például ha egy olyan szituációban, amitől dühösek leszünk, azt gondoljuk, hogy most megtaníthatunk egy nagy életleckét a gyereknek, attól csak még mérgesebbek leszünk. Helyette jobb, ha arra emlékeztetjük magunkat, hogy a gyerek úgy viselkedik, mint egy gyerek, a saját korának megfelelően, és amire a leginkább szüksége van, az a szeretetünk és megértésünk.

Kérjünk elnézést

Rengeteget tud enyhíteni az érzéseinken, ha elmondjuk a gyermekünknek, hogy sajnáljuk, hogy ennyire idegesek lettünk. Ezután maradjunk nyugodtak, kérdezzük meg, ő mit érez, legyünk empatikusak, és észrevenni, ő hogy látja a dolgokat. Ahelyett, hogy ráerőltetnék valami olyat, amit mi akarunk, próbáljunk keresni egy mindkettőnknek megfelelő megoldást.

Gyakorolj

Nem mondjuk azt, hogy már első alkalommal menni fog a dühkezelésnek ez a formája, hiszen sok munkát igényel, hogy meg tudjuk nyugtatni magunkat. De szerencsére minden alkalommal, amikor ellenállunk annak, hogy túlzottan idegesek legyünk, egyre könnyebb lesz.

Forrás: ahaparenting.com

Kapcsolódó írásaink: