Kisgyerek

A cukorbeteg 2 éves kislány szülei ezt üzenik a mentősöknek

Szívmelengető levelet írtak egy kétéves kislány szülei az Országos Mentőszolgálatnak.
2022. December 02.
Mentőszolgálat
Levelet kapott a Mentőszolgálatv (Fotó: az Országos Mentőszolgálat FB-oldala)
A szervezet Facebook-oldalára is kikerült a levél tartalma. „Emberségből jelesre vizsgáztak ismét” – ez és ehhez hasonló kommentek érkeztek a posztra, a mentősök emberségét, munkáját méltatták a hozzászólók.
A levél így szól:
„2 éves kislányom februárban került kórházba ketoacidózissal, 1-es típusú diabetes lett a diagnózis. Salgótarjánba és onnan Budapestre szirénázó mentő vitt minket, ami egy gyermek számára, ráadásul úgy, hogy le van kötözve és mindenféle infúziók lógnak belőle, nem lenne túl nagy élmény, ám a kollégáik kimondhatatlan kedvessége, szeretete mindezt a szörnyű helyzetet nagy mértékben enyhítette. Olyannyira, hogy azóta ha a lánykám meglát egy mentőautót, be akar szállni, bármi áron.
Szóval köszönöm, köszönök mindent!”

Mi az a ketoacidózis?

Az inzulin részleges vagy teljes hiánya miatt felhalmozódnak a ketonok (a zsíranyagcsere melléktermékei) a vérben. Túl magas a vércukorszint. Ha nem érkezik megfelelő segítség, akkor tudatzavar, eszmélet-vesztés, de akár halál is bekövetkezhet.

Tünetei:

  • szomjúságérzet,
  • szájszárazság,
  • fáradtság,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger,
  • gyümölcsös lehellet,
  • zavarodottság.

A cukorbeteg gyerekek száma folyamatosan nő

Egy 2019-es KSH-s adatsor szerint 20 év alatt megháromszorozódott a 100 lakosra jutó felnőtt cukorbetegek száma, de a gyerekek aránya is majdnem ilyen ütemben emelkedik. Három évvel ezelőtt valmivel több mint 5 ezer diabéteszes gyereket regisztráltak a rendszerben Magyarországon.
 
A kutatók szerint a dibéteszre hajlamos személyeknél egyes vírusfertőzések, a korai tehéntej alapú táplálás, illetve bizonyos mérgező anyagok olyan autoimmun reakciót váltanak ki, amely során a szervezet maga ellen fordul, és az inzulintermelő sejtek pusztulását okozza. (Ez a hormon felelős a szénhidrát sejtbe jutásáért és ott tartásáért.)
 
A cukorbeteg gyerekek nagy része 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Esetükben bekövetkezett az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása, így nem képes a szervezet elegendő inzulint előállítani, emelkedik a vércukorszint. 

Milyen tünetek utalnak erre az anyagcserezavarra?

Az 1-es dibéteszes gyerek sokat iszik, sokat pisil, a jó étvágy ellenére fogy. A folyadékvesztés vérnyomásesést okoz, ami pedog fejfájáshoz, fáradékonysághoz, szédüléshez vezet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal vigyük a gyereket orvoshoz, aki vérvételt, vizeletvizsgálatot rendel majd. Ha ketont talál a vizeletben, és magas a vércukorszint a vérvizsgálat eredménye szerint, akkor felállítja a cukorbetegség diagnózisát.