Kisgyerek

A gyerek fültisztításának 5 szabálya

Örök kérdés, hogy kell-e tisztítani a gyerek fülét, ha igen milyen eszközzel és milyen időközönkét. Főként azért kérdés ez még ma is, mert évtizedekig alapfelszerelés volt a fültisztító pálcika minden otthonban, amit rendszeresen használt a család minden tagja.
2023. Július 24.
Baba
Kép: Getty Images

A fülzsír a hallójárat mirigyeiben termelődik és fontos szerepe van. Sokan gondolják azt, hogy a fülzsír piszok, amit el kell távolítani, hogy a fülbemenet makulátlan legyen. A fülzsírnak azonban tisztító és védelmi funkciója van. A fülbe került szennyeződéseket összegyűjti és így ezek könnyebben távoznak a hallójáraton keresztül. Útját állja a fülbe bejutni szándékozó baktériumoknak, valamint bevonja a hallójáratot, így tartja szárazon.

Alapvetően annyi fülzsír termelődik, amennyire szükségünk van. Előfordulhat azonban, hogy felgyűlik, ezt jelzi a fülviszketés, halláscsökkenés, fülfájás vagy –zúgás. Ebben az esetben a fülzsírt el kell távolítani. Lássuk az 5 szabályt, amelyeket érdemes betartani, ha fültisztításról beszélünk.

Ne nyúljunk a gyerek (és a saját) hallójáratába, pláne nem fültisztító pálcával

A fentikből elég egyértelműen kitűnik, hogy addig, amíg nem okoz gondot, nem kell piszkálni a fület és semmilyen módon sem szükséges eltávolítani a zsírt. Ez alól a fültisztító pálcika sem kivétel, ugyanis épp az ellenkező hatást érjük el vele: még beljebb tolja a fülzsírt és nem kitisztítja. Hámsérülést is könnyen okozhatunk vele, amiben könnyen megtelepednek a kórokozók, ami gyulladást okozhat.

Csak szárazon kell tartani

Ha nedvesség, víz kerül a fülbe, egy törölköző csücskével óvatosan itassuk fel a vizet. A nedvesség kedvez mind a baktériumoknak, mind a gombáknak, mert azok nedves környezetben érzik jól magukat.

Ne akarjuk állandóan tisztítani a külső hallójáratot sem

Ezzel megágyazunk a fülzsírdugó kialakulásának, azaz épp ellenkező hatást érünk el, mint amit szerettünk volna.

Fülgyertyát ne, olajat igen

A patikákban kaphatók olyan olajok – olívaolaj, paraffinolaj-, amelyeket spray formában a külső hallójáratba bejuttathatunk. Az olaj vékony védőréteget képez és az esetleges beszáradt fülzsírt feloldja. Fontos tudni azonban, hogy csak akkor használható, ha a dobhártya ép, a hallójárat nincs begyulladva. Fülgyertyát ne tegyünk a gyerek fülébe, a hatásossága minimum kétséges, ám égési sérülést okozhat, valamint károsíthatja a hallójáratot.

Ha probléma van, orvoshoz forduljunk!

Ha a gyereknek fáj a füle, állandóan viszket, égető érzést ír le, ne vegyük félvállról a problémát és menjünk orvoshoz ahelyett, hogy otthon kísérleteznénk. Még a legegyszerűbb fülprobléma is komolyra fordulhat, ha nem kezelik időben.