Kisgyerek

A harmadlagos dohányfüst is veszélyes a gyerekekre

Azt biztos eddig is tudtad, hogy a passzív dohányzás káros hatással van a kicsikre, de vajon arról hallottál már, hogy a harmadlagos cigifüst is legalább olyan ártó?
2018. November 20.
A harmadlagos dohányfüst is veszélyes a gyerekekre

Mi az a harmadlagos dohányfüst?

A harmadlagos dohányfüst a cigaretta elszívása után is megmaradó lerakódás, ami gyakorlatilag beissza magát a bútorokba, ruhákba, falakba, sőt az emberek testébe is. Ezért van az, hogy egy dohányos lakásába lépve azonnal érezheted a cigiszagot nemcsak a levegőben, hanem az illető bőrén, leheletén is, akkor is, amikor épp nem pöfékel.

Ez a harmadlagos cigifüst hosszú időre beissza magát mindenhova, ami különösen káros a kisgyerekekre és újszülöttekre, akiknek a tüdeje még fejlődésben van és gyakran tartózkodnak a lakásban.

Nem elég, ha a teraszon cigizünk

Két nemrégiben végzett kutatás is bizonyította ennek egészségromboló hatását a kicsikre. Az egyik a Tobacco Control nevű folyóiratban jelent meg, melyet a Cincinnati Egyetem kutatói végeztek. 25 olyan kisgyerek kézfején találtak magas százalékban nikotint, akiknek a szülei dohányosok voltak. Mi több, a legtöbbjük nyálában is kimutatták a mérgező vegyületet.

A kutatók szerint a gyerekek szervezetébe a lakásban található bútorokat megérintve, majd a kezüket a szájukba véve kerültek a szennyező füst részecskék.

“A szülők azt hihetik, hogy elegendő óvintézkedés, ha nem dohányoznak a lakásban, de ez sajnos nem így van” – mondta Melinda Mahabee-Gittens, az egyik kutató. “Ezek a kutatások pontosan arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyetlen módja, hogy megóvjuk a kicsiket az egészségükre káros dohányfüsttől, ha teljes mértékben leszokunk a cigarettáról és kitiltjuk az otthonunkból a tevékenységet.”

A Pediatrics nevű lapban egy sokkal átfogóbb tanulmányt publikáltak, melyben 7000 nemdohányzó tinédzser esetében vizsgálták a másodlagos és harmadlagos dohányfüst hatásait. Az eredmények alapján, azok a tinik, akiknek otthon cigiztek a szülei – akkor is, ha nem a jelenlétükben és nem a lakásban – sokkal nagyobb eséllyel számoltak be asztmás tünetekről, éjszakai száraz köhögésről és sportolás közbeni nehézségekről, mint azok a fiatalok, akik egyáltalán nem voltak kitéve dohányfüstnek. A másodlagos és harmadlagos cigifüsttel érintkező tinédzserek ezen kívül háromszor olyan gyakran látogatták az orvosi ügyeletet is valamilyen egészségügyi problémával.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: