Gyerek

Ezzel az 5 egyszerű szokással évekkel meghosszabbíthatod az életed

Bizony, te is sokat tehetsz az egészségedért, nem szabad mindent a génekre hagyni. És még csak nem is kell óriási áldozatokat hoznod - adunk pár tippet.
2018. Június 28.
5 egyszerű szokás és tovább élsz

Egy amerikai tanulmány 34 éven át (1980-tól 2014-ig) vizsgálta egy “kísérleti” csoport életmódját és annak hatásait a tagjainak egészségére és élethosszára. Arra a megállapításra jutottak, hogy általánosságban 5 lényeges faktor van, ami komolyan befolyásolja, hogy milyen hosszú életre számíthatunk. Íme!

1. Egészséges testsúly

A kutatók úgy találták, hogy azoknak, akiknek a BMI értéke 18,5 és 22,9 között volt, nagyobb eséllyel éltek tovább, mint azok, akiknek az értékei ezen kívül estek. Nos, ez egyáltalán nem meglepő, és teljesen logikus. A túlsúly megváltoztatja a sejtek működését és olyan problémákat okozhat, mint a cukorbetegség vagy magas vérnyomás. A kutatás azt is kimutatta, hogy ha az extra kilóink mindössze 5-10%-ától megszabadulunk, már azzal lényegesen csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Tudni kell azonban, hogy ha valaki túl sovány, az is károsan hathat az egészségére. Ha ugyanis nincs elég zsír a testünkben, az gátolja a hormonok szállítását, ami szintén komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért (is) fontos, hogy orvossal is konzultáljunk, ha komoly súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni.

2. Mértékkel fogyasztott alkohol

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen a pohár fenekére néznek, rövidebb életre számíthatnak, mint azok, akik mértékkel hódolnak ennek a kellemes tevékenységnek. Érdekes módon azonban az élettartamot tekintve a különbség a 100%-ban antialkoholisták és a mértékkel ivók között nem mutat világos összefüggést. Ehhez további kutatásokra van szükség, az azonban biztos, hogy ha a legjobbat szeretnénk magunknak, csak ritkán és mértékkel fogyasszunk alkoholt. Ez napi 5-15 grammot jelent a nők és 5-30 grammot a férfiak esetében. Ez napi 1 pohár sörnek, 1 dl bornak, 1 koktélnak vagy 2 cl égetett szeszes italnak felel meg.

3. Minőségi ételek fogyasztása

Habár a táplálkozási szokások kutatása meglehetősen nehézkes – az emberek többsége nem tud pontosan és őszintén beszámolni a sajátjáról -, ettől függetlenül az eredmények azt mutatják, hogy a mediterrán diéta a legideálisabb mindenki számára. De már az is nagyon jó, ha arra odafigyelünk, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk. A túl szigorú diéták követése sem előnyös, ennél hosszú távon sokkal kedvezőbb az egészségünkre nézve, ha időnként engedünk a csábításnak és megengedünk magunknak egy-két egészségtelenebb falatot.

4. A dohányzás teljes mellőzése

Voltak idők, amikor a dohányzást kimondottan előnyös szokásként tüntették fel (“köszönjük dohány lobbi”). Az orvosok többsége is cigizett és gyakran azt javasolták a betegeknek is, hogy szokjanak rá, hogy csökkenthessék a stresszt vagy éppen leadhassanak pár extra kilót. Ma ez már döbbenetesen hangzik, igaz? Hiszen egyértelműen bizonyított, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák és egyéb tüdő- és szívbetegségek kialakulását. Szóval, ha hosszú életet szeretnénk és még mindig cigizünk, tegyünk meg mindent a leszokás érdekében!

5. Napi szintű mozgás

A kutatásban résztvevők közül azok, akik napi 30 percet mozogtak naponta (ide tartozik egy egyszerű lendületes séta is), tartoztak a legalacsonyabb rizikójú csoportba – azaz nekik volt a legtöbb esélyük a leghosszabb életre. Hogy miért? A mozgás egyrészt gyorsítja az anyagcserét, ami a felesleges kilók elégetését támogatja, hatására pedig új szívsejtek alakulhatnak ki és erősödnek a csontjaink is. Nem beszélve a hangulatunkra gyakorolt pozitív hatásáról. Gondoljunk erre, ha épp nem tudjuk rávenni magunkat a testmozgásra!

(via)

Kapcsolódó cikkeink: