Gyerek

Könnyebb lesz megtalálni a polcokon az egészséges ételeket

Évek óta megfigyelhető, hogy nő az egészségtudatos vásárlók aránya, de még mindig nehéz kiigazodni az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett információk között. Ezen akar segíteni egy újfajta jelölési rendszer.
2021. Június 10.
Könnyebb lesz megtalálni a polcokon az egészséges ételeket (fotó: Getty Images)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jövedelmünk negyedét fordítjuk élelmiszerek vásárlására, és ez az összeg évről-évre növekszik. Eközben a túlsúly és az elhízás aránya már gyermek- és fiatal felnőttkorban is magas (20-25 százalék), a felnőttek körében pedig háromból két embert érint a probléma. Azaz miközben sokat költünk étkezéseinkre, mégsem sikerül jól összeállítani az étrendünket. Az egészséges étrendhez vezető út egyik lépése, ha olyan élelmiszereket választunk, amelyek összetétele, tápanyagtartalma jobban illeszkedik a számunkra ideális étrendhez.

Évek óta megfigyelhető, hogy gyarapszik az egészségtudatos vásárlók aránya, a pandémia még többeket ébresztett rá, hogy érdemes megnézni, miben különböznek egymástól a boltok polcain sorakozó termékek. Az ehhez szükséges információk sokszor még mindig csak a csomagolások kevésbé szem előtt lévő helyén és nem igazán figyelemfelkeltő formában jelennek meg. De már a hazai boltokban is találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amelyek egy újfajta jelöléssel mutatják meg, mennyire illeszthető étrendünkbe az adott termék

Néhány hónapja elérhetők olyan élelmiszerek is a magyar boltok polcain, amelyek a műszaki cikkek esetében már megszokott “energiacímkék” mintájára egy-egy betűvel és a hozzá tartozó színkódokkal segítik az egészségtudatos döntések meghozatalát. Az élelmiszerek csomagolásának frontoldalán, feltűnő helyen elhelyezett NutriScore jelölést Franciaországban dolgozták ki. Ez segíti az adott csoportba tartozó élelmiszerek összehasonlítását, A-tól E-ig egy betűvel és a hozzájuk rendelt, zöldtől-pirosig terjedő színekkel jelezve azt, hogy mennyire illeszthető az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe a kezünkben tartott élelmiszer.

Milyen termékeken találkozhatunk a Nutri-Score jelöléssel?

Kizárólag előre csomagolt élelmiszerek esetében. Azaz olyan élelmiszereknél, amelyek csomagolásán fel van tüntetve a tápanyagok részletes mennyisége.Nem lesz Nutri-Score jelölés olyan élelmiszereknél, amelyek jellemzően nem csomagoltak (pl. kenyér, alma), vagy a csomagolásán nem kötelező feltüntetni a tápanyagokat (pl. kézműves élelmiszerek) és az olyan különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerek esetében sem fogunk jelöléssel találkozni, mint például a bébiételek vagy a tápszerek.

Hogyan sorolják be az élelmiszereket?

Az termékek öt osztályba sorolhatóak be A-tól E-ig. Az A jelölésű élelmiszer kedvezőbb az étrendünk szempontjából, mint az E jelet kapó.

A zölddel jelölt termékek az A, B jelölésűek fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk. A sárgával C-vel jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani. A piros színnel D, E jelölt termékeket kisebb mennyiségben vagy alkalmanként lehet fogyasztani, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak például telített zsírsavakat, cukrot vagy sót, amelyek mennyiségét a mindennapi étrendünkben korlátozni kell.A TÉT Platform Egyesület új, fogyasztókat segítő weboldalt indított. “Ezen oldalon megtalálhatók az élelmiszereken használt önkéntes tápértékjelölési rendszerek részletes ismertetői, közérthető példákkal bemutatva, hogy melyik pontosan mit jelent és hogyan kell értelmeznünk. A www.tapertekjeloles.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy növeljük a tudatos fogyasztók arányát, és tegyünk azokért, akiknek segítségre van szükségük az élelmiszereken található tápértékjelölések értelmezésében” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

Forrás: TÉT Platform Egyesület