Gyerek

9 dolog az egészségről, amit minden gyereknek tudnia kéne a dietetikus anyuka szerint

Rengeteg mindent tanítunk a gyerekeinknek – és az önálló élethez szükséges dolgok között ezeknek az egészségükkel kapcsolatos infóknak nagyon is ott a helyük.
2024. Március 12.
kisfiú almát eszik, nevet, egészséges szokások
Fotó: Getty Images

Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyerekeink talpraesett, ügyes, okos és egészséges felnőttek lennének majd, és szeretnénk felkészíteni őket arra, hogy jól boldoguljanak az életben. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges néhány egészséggel kapcsolatos tudnivaló is. A Feeding Littles Instagram-oldal dietetikus szakértője, Megan McNamee elgondolkodott azon, mik azok a dolgok, amelyeket mindenképp szeretné, ha a gyerekei megtanulnának, mielőtt elköltöznek otthonról. Használd ezt a listát inspirációként, és beszélgess a rajta szereplő tudnivalókról a gyerekeiddel. Sokat közülük már egészen kicsi korukban előhozhatsz, vannak olyanok is, amelyeknek később jön el az ideje, vagy akkor lesznek igazán hasznosak, ha ők maguk tapasztalják meg, mennyire fontosak. A lényeg, hogy segíts nekik, beszélgess sokat, amikor csak lehet – az infók sokkal jobban átmennek, amikor „éles helyzetben” meséled őket, és nem direkt leülve, „tanítás”-jelleggel. A lista nagyon jó beszélgetésindító lehet – sok családban az egészség, a test ápolása, a megfelelő étkezés nem igazán vagy csak ritkán beszédtéma – változtass ezen, nálatok legyen másképp, hogy az egészséges gyerekeidből egészséges felnőttek lehessenek. Ahogy Megan írja: „Szeretném, ha a gyerekeim az alapján hoznának döntést az étkezésükről, a mozgásukról vagy a magukról való gondoskodásról, hogy attól hogyan érzik magukat, és nem az alapján, hogy hogyan néznek ki tőle. És remélem, hogy mindig tudnak majd velem vagy egy hozzáértővel beszélgetni, ha valamiért nem érzik jól magukat.”

1. Gyümölcsök és zöldségek

Azt a legtöbb gyerek tudja, hogy ezek az ételek egészségesek, de nem árt ennél egy kicsit speciálisabb tudás, mégpedig, hogy bizonyos gyümölcsök, például a barack, a szilva vagy a körte segíthetnek, ha nem tud kakilni. A zöldségek és a gyümölcsök ráadásul segítenek abban, hogy a szervezete le tudja győzni a kórokozókat. Bizony, ezekről is fontos beszélni! Még jobb, ha megtanulnak figyelni arra, hogyan hatnak a testükre egyes gyümölcsök és zöldségek.

2. Sportolni jó

De nem kell mindenkinek ugyanazt, ugyanúgy, ugyanannyit. Jó, ha tudja a gyermeked, hogy egészségesebb az, aki rendszeresen mozog, és hosszú távon akkor tudja majd ezt a rendszerességet fenntartani, ha megtalálja azt a sportágat, mozgásformát, amit a magáénak érez. De arról is beszélgess vele, hogy vannak időszakok, amikor nem a sport a prioritás, amikor a mozgás kicsit háttérbe szorul, és ez is teljesen rendben van. Nem egy elképzelt ideális vagy egy megtervezett „órarend” szerint kell élni, hanem úgy, hogy figyel a saját teste jelzéseire, és alkalmazkodik hozzá, törekedve az aktuálisan megvalósítható legegészségesebb és aktívabb életmódra.

3. A stresszről

Jó, ha tisztában van azzal, hogy a stressz nagyon komoly hatással van az egészségére, és folyamatosan tanulja mindenki, hogyan tudja a lehető legjobban kezelni. Ami nem mindig sikerül, ám ha egy módszer nem válik be, mindig lehet újat keresni! Tudatosítsd benne, hogy nem várod el, hogy tökéletes legyen, lehet hibázni, és ő se várja el magától, hogy mindent tökéletesen és elsőre tudjon.

4. A jobb közérzetért

A szakértő szerint van 3 egyszerű, apró dolog, ami rengeteget tehet hozzá a közérzetünkhöz, épp ezért fontos ezekről beszélni és időről időre tudatosítani őket. Ez a három dolog pedig:

  • Igyál elegendő vizet (hogy hidratált maradj)
  • Aludj eleget (és teremtsd meg a pihentető alvás feltételeit)
  • Legyél a szabad levegőn (akkor is, ha nem ideális az időjárás, de ha igen, akkor meg pláne)

5. Figyelj a testedre

Főleg, ha az étkezésről van szó. A dietetikus szerint igenis lehet még egyszer szedni az ételből, és lehet ételt hagyni a tányéron. Tanítsd meg a gyereket, hogy bízzon magában, hogy érzi, mennyi étel elég – és teljesen természetes, ha ez nem mindig ugyanannyi. Fontos, hogy elhiggye magának, ha már jóllakott, és bízzon abban, hogy ha még éhes, akkor szüksége van egy kis extra ételre.

6. A pihenésről

Egy kicsi gyerek számára az alvás vagy a pihenés elfecsérelt idő – legalábbis ő annak gondolja, miközben te pontosan látod, mikor fárad el. Tanítsd meg neki, hogy a pihenésre nem csak akkor van szükség, amikor aludni kell menni, vagy amikor beteg, a testének szüksége van pihenésre, és meg is érdemli azt. Te hogy állsz ezzel? Mennyi pihenést, kikapcsolódást engedélyezel magadnak? Hogy érzed magad, amikor szünetet tartasz? Jó lenne, ha a gyerekednek nem lenne majd felnőttként lelkiismeret-furdalása, amikor időt szán a pihenésre, feltöltődésre, ugye? Ezt most alapozhatod meg – beszélgessetek róla.

7. Az étel öröm

Persze, fontos, hogy tisztában legyen azzal, mi egészséges és mi nem, de az is fontos, hogy tudatosítsa: az étel táplálék is örömforrás is egyben. Meg ünneplés, kultúra, tradíció – szóval az evésben, az ételkészítésben rengeteg csodás lehetőség rejlik, éljen ezzel, kísérletezzen, kóstolgasson, süssön-főzzön, találja meg azokat az ételeket, amelyek boldoggá és egészségessé teszik.

8. Mindenki más, és ez csodás

Jó, ha tudja, hogy az, hogy mit és mennyit eszik, mennyit és hogyan sportol, hatással van arra, hogy néz ki a teste. De nem csak ezek a dolgok vannak a testünkre, az alakunkra, a testsúlyunkra hatással, és az is előfordulhat, hogy ezekkel a dolgokkal nem tudjuk kontrollálni az testsúlyunkat vagy az alakunkat. Mindenki másmilyen, mi magunk is sokat változunk idővel, és ez nagyon jó. Ahogy arról is érdemes szót ejteni, hogy az is változik, ki mit lát szépnek, követendő példának – nagyon sokféleképp lehet a testünk szép és jó, örüljünk ennek.

9. Nem vagy egyedül

Nagyon fontos lenne sokat beszélni arról, hogy ha valaki rosszul érzi magát, szomorú boldogtalan, bármilyen lelki problémája van, akkor szabad és kell is segítséget kérni. Te, az anyukája mindig ott leszel neki, de ha kell, akkor szakemberhez is lehet és ajánlott fordulni. Nem kell egyedül küzdeni a nehéz helyzetekkel, sokkal könnyebb megbirkózni a nehézségekkel, ha van kivel beszélni róla – akár egy baráttal, rokonnal vagy egy professzionális segítővel.

Forrás: Instagram.com/feedinglittles