Gyerek

Megbélyegzett élelmiszerek: ártalmasak vagy nem?

Divat az egészséges életmód, elsősorban a fiatalok és a városban élők azok, akik nem akarják folytatni szüleik életmódját és tudatosan próbálnak étkezni. Egészségtelenek vajon azok az élelmiszerek, amelyekről sokszor ezt halljuk?
2016. Március 02.

A kérdést Antal Emese dietetikus, szociológus tette föl, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és a Tét Platform Egyesület rendezvényén. Véleménye szerint jelentős problémát jelent az információhiány és felelősség hárítása.

Az egészséges, tudatos életmódot élni szándékozók gyakran információhiánnyal, vagy nem megfelelő forrásból származó információval rendelkeznek. A szakember szerint ilyen ellenőrizetlen forrás lehet az internet, az edzőtermekben egymásnak adott táplálkozásra vonatkozó információk. Antal Emese szerint a gyors információáramlás miatt széles rétegeket érnek el minden tudományos alapot nélkülöző tévhitek, üzenetek.

Egy nemrégiben készült amerikai reprezentatív kutatás szerint az emberek nagy része ugyan elolvassa az élelmiszerek címkéjét, de értelmezni már nem tudja az abban leírtakat.

A dietetikus szerint hasonló problémát jelent, hogy egyre többen vannak azok, akik a „kényelmesebb utat” választják: egészségügyi problémáik jelentős részéért valamilyen külső tényezőt okolnak. Különösen megfigyelhető ez a táplálkozással összefüggő, nem fertőző krónikus problémák esetében, amelyekre jellemző, hogy hosszú idő, sokszor évtizedek alatt alakulnak ki, és addig kevés, vagy semmilyen panaszt nem okoznak.

Ilyenkor az egyén saját felelősségét igyekszik hárítani azzal, hogy betegségét egy-egy élelmiszertípusra vagy éppen bizonyos tápanyagokra, adalékanyagokra fogja. Gyakran hallunk ilyeneket: a kóla miatt rosszak a fogaim, a cukros üdítők hizlalnak, a kenyértől vannak rajtam plusz kilók.

Mások úgy vélik, bizonyos tápanyagok bűnösek, ezért nem szabad azokat fogyasztanunk. Ilyen élelmiszernek számít a tojás, vagy a tej, a tápanyagok közül leginkább a szénhidrátok vagy a cukor.

Hódítanak azok a tudományos alapokat nélkülöző, sokszor üzleti szempontokat érvényesítő diéták, amelyek bizonyos tápanyagokat vagy élelmiszereket kizárnak, vagy fogyasztásukat extrém mértékben korlátozzák, miközben a kizárt tápanyagok hiánytüneteket, később hiánybetegségeket idézhetnek elő.

A dietetikus szerint tévedés szembeállítani a bio és hagyományos élelmiszert, a házi tejet az UHT tejjel vagy a vajat a margarinnal. Ugyanígy tévesnek tartja, hogy az adalékanyagok nagymértékben károsak az egészségre: szerinte ugyanis a szigorú szabályok, ellenőrzések miatt tévedés azt gondolni, hogy hosszútávon kedvezőtlenül hatnak az egészségre. A szakember szerint ezek mindegyike beilleszthető az egészséges táplálkozásba.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szakemberek értelmezésének és instrukcióinak kellene elsődlegesnek lennie a táplálkozás és egészséges életmód kérdéseiben.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A divatdiéták veszélyei és buktatói
  • Tényleg bio a bio?
  • Csak biozöldséget?
  • Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek