Kisgyerek

A Heim Pál kórház szerint nem jók az adományágyak

A kórház szerint nem lehet használni az adományágyakat, miközben egy másik telephelyén megfelelőnek tartják és használják is.
2019. Február 28.
A Heim Pál kórház szerint alkalmatlanok az adományágyak

Mi is beszámoltunk arról, hogy lassan két hónapja kapott, de nem használja azokat az adományágyakat a Heim Pál kórház, amelyeket egy apa akciójának köszönhet. Orosvári Zsolt, az adományozást megszervező apának korábban nem válaszolt a kórház, de a hvg.hu-nak igen.

Azt írták a lapnak, hogy betegbiztonsági és higiénés szempontból sem találja alkalmasnak az Orosvári Zsolttól kapott ágyakat a budapesti Heim Pál kórház vezetése, ezért vissza kívánja adni őket az adományozónak.

A szülők továbbra is azokon a hányás-és pisifoltos matracokon fekszenek a gyerekeik mellett, amelyeket a kórház a hvg.hu egyik olvasójának beszámolója alapján 4500 Ft-ért ad éjszakánként.

Fekete Ferenc orvosigazgató a hvg-nek azt írja, hogy az alapítvány azzal kereste meg őket, hogy “anyás ágyakat” kívánnak adományozni, és csak az ágyak leszállítása után észlelték, hogy az átadott típusok “nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak” – ezt viszont állítása szerint azonnal jelezték az adományozónak.

Ezzel szemben azonban az Anyák az Anyákért Alapítványt vezető Almádi Zsuzsa a hvg.hu-nak azt mondta: nemhogy kifogás nem érkezett a decemberben átvett ágyakra, de kifejezetten arról tárgyaltak a kórház sajtófőnökén keresztül a gazdasági igazgatóval, hogy az átadott húsz darabon kívül vigyenek még majd legyenek szívesek az intézménynek “amennyi csak tudnak”.

A kórház azt is kifogásolja az adományágyakkal kapcsolatban, hogy méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a gyerekek megközelítését, valamint nehezítik a takarítást is. Az országban több mint harminc kórházban használják nagy sikerrel ezeket az ágyakat, amelyek összecsukva egy 60x10x10 cm-nyi hengerzsákban elférnek.

Az ágyakat az akció tavalyi indításakor egyébként direkt orvosok-ápolók és főnővérek bevonásával választották ki, például az is fontos szempont volt, hogy könnyen lehessen kitakarítani, ezért vettek gyöngyvászon anyagú ágyakat.

A hvg információi szerint ezek a kifogások azért is érdekesek, mert az intézmény Madarász utcai telephelyén ugyanilyen ágyakat vásároltak néhány hónapja az egyik osztályra. Akkor nemhogy nem merült fel, hogy veszélyesek vagy nem higiénikusak, hanem jelezték is Orosvári Zsoltéknak, hogy szívesen fogadnának adományként továbbiakat. Amikor viszont már az átadásról kezdtek egyeztetni, az ágyakat korábban kérő főnővér már azt mondta, hogy felsőbb utasításra nem szabad azokat elfogadnia.

A kórház válaszára reagálva Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta: a lehető legrövidebb időn belül elhozzák majd a Heim Pálból az ágyakat, és megkapják azokat más intézmények.

A Debreceni Gyermekklinika, ahol szintén hónapok óta nem használják az ágyakat, az Anyák az Anyákért Alapítványhoz tegnap eljuttattak egy köszönőlevelet, amelyben nem írtak kifogásokat, így valószínűleg ott is használhatják majd az ágyakat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu