Kisgyerek

A hiányzás oka: “szülői féltés”

Egyre több iskola áll át digitális oktatásra, sok esetben a szülőkre marad a döntés: engedik-e iskolába a gyerekeiket.
2021. Március 02.
Az iskolai hiányzás oka lehet "szülői féltés" (fotó: Getty Images)

Az általános iskolák és óvodák nyitva vannak, míg a középiskolákban tavaly november 11. óta digitális oktatás van érvényben. A harmadik hullámban egyre több iskolában állnak át digitális munkarendre. Két hét alatt több mint kétszeresére nőtt a bezárni kényszerülő óvodák és iskolák száma – írja a 24.hu.

A napokban egyre több olyan iskoláról hallani, ahol a járvány miatt a bezárás mellett döntöttek, pl. a XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskolában február 23. és március 3. között rendelt el digitális oktatást az operatív törzs, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, mert “kontaktszemélyként történő érintettség miatt 65 tanuló részére rendelt el karantént a járványügyi hatóság”. A XVIII. kerületben található Kassai Utcai Általános Iskola pénteken közölte, hogy a tanévből még hátralévő tanítás nélküli munkanapokat átcsoportosítják a kialakult járványügyi helyzet miatt, így március 1-5. között nem lesz oktatás az iskolában, még digitális formában sem.

Az intézményhálózatba is berobbant a fertőzés – idézi a lap Balassagyarmat polgármesterét. Csach Gábor tételesen felsorolta a településen található óvodák és általános iskolák helyzetét, és a bejegyzés arról árulkodik, hogy számos pedagógusnál és diáknál diagnosztizálták a fertőzést. Arra kérte a szülőket, hogy aki meg tudja oldani, az ne vigye be a gyerekét bölcsődébe, óvodába, iskolába. Iskolai igazolásként elfogadják az úgynevezett “szülői féltés” okot.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) a 24.hu-nak elmondta, hogy mivel az iskolák saját hatáskörben nem dönthetnek egy esetleges bezárásról vagy digitális oktatásra való átállásról, a hosszú és bonyolult eljárásrend csak a járvány további elszabadulásának kedvez. “A vírus nem áll engedelmesen a sarokban, arra várva, hogy döntések szülessenek”, fogalmazott.

A szakszervezet régóta szeretné, hogy az intézményvezetőknek legyen lehetősége azonnali szünetet elrendelni, közösen döntve az iskolába járó gyerekek szüleivel. Hozzátette, tud olyan igazgatóról, aki végül saját hatáskörben intézkedett, mert azt mondta, nem érdeklik a következmények, nem hajlandó veszélyeztetni sem a diákok, sem a pedagógusok egészségét.

Ha a kormány nem intézkedik, a szülők fogják a kezükbe venni az irányítást, és úgy döntenek, inkább otthon tartják a gyerekeket – mondta Szabó Zsuzsa, egyúttal jelezve, hogy ez nem jelent valódi megoldást, másképp kellene ezeket a kérdéseket szabályozni, megadva az igazgatóknak az önálló döntés jogát a járványban is.

A szakszervezet szerint az egyetlen megoldást az jelentené, ha bezárnának minden általános iskolát, amint megjelenik a vírus az intézményben. A kiskorú gyerekekkel ez esetben természetesen otthon kellene maradniuk a szülőknek, akiknek a PSZ az adott időszakra 100 százalékos táppénz kifizetését tartja indokoltnak.

Forrás: 24.hu