Kisgyerek

A kormány ellehetetlenítené az idegen nyelvű ovikat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az idegen nyelvű képzést alkalmazó óvodák működtetése nem jogszerű, mivel az intézmények nem nemzetiségi óvodákként látják el feladataikat.
2020. November 17.
A kormány ellehetetlenítené az idegen nyelvű ovikat (fotó: Getty Images)

Az óvodák elnevezésében nem lehet utalni az angol nyelv (vagy más idegen nyelv, pl. francia, spanyol, stb.) oktatására, csak a nemzetiségi nyelvekre, például a németre, és a nevelési programból is törölni kell a nyelvoktatást – írja a 24.hu. Ezzel a kormány ellehetetlenítené az idegen nyelvű óvodákat.

A lap azt írja, hogy az egyik, angol nyelvű képzést alkalmazó óvodát például arra kötelezték nemrég, hogy haladéktalanul hagyja el a nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, és ezt a nevelési programjából is gyomlálja ki. Így az intézmény nem hívhatja fel a figyelmet arra, hogy különleges szolgáltatást nyújt: sem a nevével, sem az óvodai programot részletező tájékoztatójában.

Nem egyedi esetről van szó, más intézményekhez is befutott a napokban hasonló tartalmú levél az illetékes kormányhivataltól. A 24.hu megkeresése nyomán kiderült, hogy a nemzetiségi nyelvvel nincs probléma, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

Az érintetteknek küldött levélben a fővárosi kormányhivatal leírja, miért szükséges az intézkedés:

  • a nevelés-oktatás nyelve magyar, nemzetiségi óvodában és iskolában részben vagy egészben a nemzetiségek nyelve, a két tanítási nyelvű iskolában – külön jogszabály szerint – részben a célnyelv
  • a külföldi nevelési intézményben folyó nevelő és oktató munkára annak az államnak az előírásait kell alkalmazni, amelyik a nevelési-oktatási intézményt sajátjának elismerte

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézmények alapító okiratának, pedagógiai programjának, valamint az óvodák honlapján közzétett tájékoztató anyagoknak az ellenőrzése során arra jutott, hogy az idegen nyelvű képzést alkalmazó óvodák magyar köznevelési intézményként való működtetése nem jogszerű, mivel az intézmények nem nemzetiségi óvodákként látják el feladataikat. Azokban a nem nemzetiségi óvodákban, ahol a nevelés-oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, az intézmény megnevezésében bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló (például “angol nyelvi”) kifejezés szerepeltetése a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik – írják.

Tekintettel arra, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályi előírások értelmében az angol nyelv Magyarországon nem minősül nemzetiségi nyelvnek, így az ezen a nyelven történő óvodai nevelés nem jogszerű. Nemzetiségi óvodai nevelés keretében többek között német nyelven mint elismert nemzetiségi nyelven folyó óvodai nevelésre van lehetőség. A hatóság azt kéri, hogy haladéktalanul intézkedjenek az érintettek: az angol nyelv oktatására vonatkozó utalást töröljék az óvoda elnevezéséből.

A 24.hu megkereste az Emmit, valamint az értesítéseket kiküldő fővárosi kormányhivatal oktatási és köznevelési osztályát, de kérdéseikre nem érkezett válasz.

Forrás: 24.hu