Kisgyerek

A laktózérzékenység tünetei gyerekeknél

Egyre több embert érint a tejcukor érzékenység, más néven laktóz intolerancia. A tünetek már gyermekeknél is megjelenhetnek, akár ez is állhat a háttérben, ha a gyermek gyakori hasfájásról panaszkodik.
2020. Június 05.
A laktózérzékenység tünetei gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mikor gyanakodjunk erre gyerekeknél.

Ritka, de veleszületett is lehet

Veleszületett laktóz intolerancia esetén az újszülött szervezete az anyatejben található laktózt nem képes feldolgozni, ezért a tünetek – hasfájás, puffadás és hasmenés – alapján ezt már néhány napos, hetes korában diagnosztizálni lehet.Eltekintve ettől az igen ritka kivételtől, születésünk pillanatától kezdve a tejcukor lebontását a vékonybélben lévő laktáz enzim végzi. A gyermekek többségénél tehát a laktáz enzim teszi a dolgát, a vékonybélbe jutó tejcukrot lebontja, így a tejcukrot, laktózt is tartalmazó ételek fogyasztása nem okoz semmilyen panaszt. Ha a tünetek későbbi életkorban jelentkeznek, akkor másodlagos vagy elsődleges laktózérzékenység okozhatja.

Másodlagos laktózintolerancia – csak átmeneti panaszokat okoz

A tejcukor érzékenység lehet másodlagos, amikor különböző betegségek (pl. cöliakia, Crohn betegség), fertőzések, antibiotikum szedés miatt átmenetileg csökken a laktáz enzim aktivitása. Ilyenkor az alapbetegség kezelését, vagy a bélflóra egyensúlyának helyreállítását követően (pl. probiotikumok szedésével), rendszerint a laktóz intolerancia tünetei is megszűnnek.

Elsődleges laktózérzékenység – genetikailag meghatározott

Az öröklődés az elsődleges, felnőttkori laktóz intolerancia esetén merül fel. Ilyen esetben az életkor előre haladtával a laktáz enzim aktivitása csökken. A genetikailag meghatározott folyamat már 2 éves kor körül elkezdődik, ám az első tünetek általában 6 éves kor körül jelentkeznek, de sokan csak felnőttként észlelik őket. Megjelennek az ismert tünetek: a tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasfájás, intenzív bélhangok és hasmenés. A panaszok súlyossága gyermekenként különböző lehet, attól függően, hogy a laktáz enzim aktivitása kinél, milyen mértékben csökkent. A gyermeknél ebben az esetben érdemes elvégeztetni a genetikai szűrővizsgálatot.

Mit mutat a genetikai vizsgálat?

Az egyén laktáz aktivitás szempontjából különböző genotípussal jellemezhető. Egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal pontosan meg tudjuk határozni, hogy az illető melyik genotípusba tartozik és az alapján meg tudjuk mondani, hogy esetében be fog-e következni a laktáz enzim csökkenése, vagy sem. A genotípus meghatározása vérből, illetve szájnyálkahártya kenetből történő genetikai vizsgálattal végezhető el.

Ilyen esetben javasolt az elvégzése

Amennyiben az egyik szülőnek igazolt elsődleges, felnőttkori laktóz intoleranciája van, abban az esetben a gyermeknél 5 éves kor felett érdemes a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, mivel a betegség örökölhető. A laktózintoleranciát megelőzni nem lehet, ezért, ha a vizsgálat során be is bizonyosodik, hogy a gyermek is abba a genotípusba tartozik, akinél a kor előre haladtával csökken a laktáz enzim termelődése, a laktóz mentes étrend bevezetését csak a tünetek megjelenését követően érdemes elkezdeni.

Forrás: Budai Allergiaközpont