Puffadást, hasmenést, allergiás megbetegedéseket, sőt, egyes fehérjéi akár bélrendszeri vérzést is okozhatnak a kisgyermekek fejletlen emésztőrendszerében. Ennek ellenére a magyar szülők már igen korán bevezetik a tejet a baba étrendjébe: a legfrissebb hazai táplálkozási kutatás szerint a félévesnél fiatalabb babák 53%-a fogyaszt rendszeresen tejet vagy tejterméket. A tej világnapja alkalmából a szakértők a tudatos táplálásra hívják fel a figyelmet.
A kisgyermekek szervezete az élet első 1000 napjában rendkívül gyors növekedési szakaszon megy keresztül, ezért sok szülő a kalciumban gazdag tehéntejjel is szeretné támogatni gyermeke csontképződését. Az orvosszakmai ajánlások azonban határozottan ellenzik a tej bevezetését 1 éves kor előtt, sőt, sok szakértő szerint egészen 3 éves korig érdemes kerülni, hiszen rendkívül megterheli a kicsik emésztőrendszerét. A megfelelő időben megkezdett tejfogyasztás viszont számos előnnyel jár: kalciumtartalma hozzájárul a csontok és a fogak fejlődéséhez, káliumtartalma pedig egyes szívbetegségek megelőzésében is segít.
Minden második féléves kisbaba fogyaszt tejet vagy tejterméket
Egy friss hazai iparági kutatás szerint a félévesnél fiatalabb babák több mint fele rendszeresen kap tejet vagy tejterméket, átlagosan csaknem 500 grammot naponta. A szakértők szerint az idő előtt bevezetett tej súlyos problémákat okozhat.
A baba számára egyértelműen az a legelőnyösebb, ha az első hat hónapban kizárólag anyatejet fogyaszt. Az anyatej a könnyen emészthető fehérjék, cukrok és zsírok mellett olyan fontos ellenanyagokat is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő egészségfejlődéshez. Bár féléves korban megkezdődik a hozzátáplálás, a szoptatást ekkor sem ajánlott elhagyni: az anyatej összetétele az életkor előrehaladtával folyamatosan alkalmazkodik a baba igényeihez, ezért tehéntej adására nincs szükség.
Egyéves kor alatt ragaszkodjunk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejtermékekhez, például a kefírhez vagy a natúr joghurthoz, melyet 9 hónapos kortól, fokozatosan építhetünk be az étrendbe: kezdetben csak egy-egy kiskanállal adjunk a baba ételéhez.
Bár a szüleink, nagyszüleink idejében két szoptatás között gyakran itatták a csecsemőket tehéntejjel, a mai egészségügyi ajánlások egyértelműen kimondják, hogy az első születésnap előtt adott tehéntej károsan hat a kisbabák fejlődésben lévő emésztőrendszerére. Ebben az életkorban ugyanis a tápcsatorna még nem képes feldolgozni a tejben található fehérjéket, ami a kellemetlen puffadás és hasmenés mellett akár vashiányos vérszegénységet, tejfehérjeallergiát és gyomor-bélrendszeri vérzést is okozhat.
A legújabb ajánlások szerint hároméves korig érdemes kerülni a tehéntej bevezetését
Az első születésnapot sokan vízválasztónak tekintik a baba táplálásában, a tejfogyasztással azonban érdemes még ekkor is óvatosan bánni. Egy közelmúltban publikált holland kutatás szerint azok a három évnél fiatalabb babák, akik tehéntejet fogyasztanak, kétszer nagyobb eséllyel küzdenek vashiánnyal, illetve nagyobb esélyük van a vashiányos vérszegénység kialakulására is, mint azoknak, akik úgynevezett junior gyerekitalokat fogyasztanak. A junior gyerekital átmenetet képez az anyatej és a tehéntej között, összetétele pedig kifejezetten a korosztály speciális igényei alapján lett kialakítva: hozzáadott vas– és D-vitamin-tartalmával például hozzájárul a két leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség, a vas-, illetve a D-vitaminhiány megelőzéséhez.
Ebben az időszakban a kisgyermekek szervezete egyre inkább kezd hasonlítani a felnőttekéhez, azonban fehérje-, vitamin-, zsír-, és cukorigényük továbbra is eltér. A tehéntej nem optimális mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat: a baba szükségleteihez képest túl sok fehérjét és nátriumot, valamint túl kevés vasat tartalmaz.
A kisgyermekek tápanyagigénye igen összetett, hiszen bár ötször kisebb a gyomruk, mint egy átlagos felnőtté, mégis 5,5-szer több vasra, hétszer több D-vitaminra, és háromszor több esszenciális zsírsavra van szükségük testtömegkilogrammonként, mint felnőttkorban. Az élet első 1000 napjában bevitt minőségi tápanyagok élethosszig tartó védelmet biztosítanak a kisgyermeknek, és olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében segítenek, mint a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri megbetegedések. Hároméves kor felett a tejfogyasztás is nagymértékben hozzájárul az egészséges fejlődéshez, a korai bevezetést viszont mindenképpen kerüljük.
További információ és segítség a szülőknek: elso1000nap.hu
Kapcsolódó cikkeink:
– Hozzátáplálás: a tejtermékek bevezetése
Forrás: FLOW PR