Kisgyerek

A természetes fény hiánya ártalmas lehet?

A megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás mellett még egy egészséges szokás van, amit érdemes felvenni a listára: nem árt a fény felé fordulni - derül ki a friss kutatásból, amely a Current Biology című szaklapban került publikálásra.
2016. Július 21.

A kutatás során egereket tartottak mesterséges fényben hónapokon keresztül, és ez számos negatív következménnyel járt az állatok egészségére nézve.

„Úgy tűnik, hogy a fény-sötétség váltakozása rendkívül fontos befolyással van az egészségünkre” – mondja a kutatást vezető Johanna Meijer, a a holland Leiden Egyetem munkatársa. „Felfedeztük, hogy a környezeti ritmus eltűnése annyira összezavarja a szervezetet, hogy egy sor probléma megjelenik” – teszi hozzá a szakember.

A leggyakoribb betegségek között szerepeltek az immunrendszer gyulladásos problémája, az izomvesztés, de a csontritkulás korai jelei is megjelentek. Az állatok emellett egyre törékenyebbé váltak, ahogy idősödtek.

A szakember szerint ugyanakkor jó jel, hogy ezek a problémák visszafordíthatóak, ha a környezeti tényezők normalizálódnak, és a természetes fényből is eleget kap a szervezet.

„Főként azoknak kell odafigyelniük, hogy elég időt töltenek-e természetes fényben, akik idősek, vagy éppen betegség miatt számítanak sebezhetőnek.

Nagyon fontos a kisgyerekek, sőt már az egészen picik esetében is, hogy mindennap kivigyük őket a szabad levegőre. Pici babáknál ez egy-egy rövidebb sétát jelenthet, ha hideg van, fúj a szél vagy esik az eső, nagyobbakat ugyanakkor bármilyen időjárási viszonyok között is engedjük a szabad levegőn játszani. Egyfelől erősíti az immunrendszerüket, másfelől megtapasztalják az elemi természeti jelenségeket, amelyek nagyon jó hatással vannak rájuk: ügyesebben mozognak, szabadabban léteznek a saját testükben.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Többször, rövidebb időre
  • A friss levegőn – levegőztetés és öltöztetés
  • Séta a hidegben
  • Forrás: Medipress