Kisgyerek

A törődés szerepe a gyógyulásban

Ha egy kisgyerek beteg, akkor a szülői gondoskodásnak legalább akkora szerepe van a gyógyulásban, mint a gyógyszereknek. A gyógyulást bizony segíti az ölelés, a szeretet és a húsleves is.
2019. December 18.
A szeretetnek immunerősítő hatása van

Gyógypuszi – ki ne hallotta volna a varázsszót? És valóban varázsereje van, ezt minden kisgyerekes szülő megtapasztalta, amikor a gyereke sírva mutatja a bibit, ami tényleg elég csúnya és láthatóan tényleg fáj. És akkor jön a gyógypuszi és az ölben kucorgás, a gyerekünk pedig öt perc múlva vidáman rohangál tovább, mintha mi sem történt volna. Pedig nagyon is történt, ugyan nem varázslat, bár nevezhetjük így is az anyai szeretetet. A szeretetnek – vagy hívjuk törődésnek – ténylegesen van immunerősítő hatása. Néhány éve a Developmental Psychobiology-ban jelent meg arról egy tanulmány, hogy az anyai szeretet jótékonyan hat a csecsemők agyfejlődésére és kihat a felnőttkori stresszválaszra is. A korai életszakaszban szerzett tapasztalataink ugyanis befolyásolják, hogy miként tudunk megküzdeni a stresszel felnőttkorban.

A törődésnek gyógyító ereje van: erre a megállapításra jutott Ted Kaptchuk, a Harvard Medical School kutatója. A jelenséget Kaptchuk care effect-nek nevezte el, és azt állítja tanulmányában, hogy ha a beteg azt érzi, hogy figyelnek rá, törődnek vele, akkor javul az állapota. Kaptchuk alapvetően a placebo hatást vizsgálta, vaktesztek segítségével igazolta, hogy mérhető eredménye van az odafigyelésnek.

Ő elsősorban az alternatív terápiák hatásosságát és a hagyományos orvoslást vizsgálta, a kutató szerint a gyógyszeres kezelések mellett sokkal többet kéne az egyénnel személyesen is törődni, meghallgatni, több időt kéne fordítani arra, hogy meghallgassák panaszait.

Valami nagyon hasonló történik akkor is, amikor egy kisgyerek megbetegszik, náthás vagy influenzás lesz. Már önmagában az a tény, hogy szülei gondoskodnak róla, babusgatják, figyelnek rá, javítja az állapotát.

Hajlamosak vagyunk megijedni, ha egy kisgyerek megbetegszik és azt szeretnék, ha gyorsan túl lenne rajta, nem szenvedne. Ezért elrohanunk a patikába és valamilyen gyógyszerrel akarjuk enyhíteni a tüneteket, meggyorsítani a folyamatot. Természetesen vannak betegségek, amelyeknél hasznos és elengedhetetlen a gyógyszeres terápia, de a szülői törődés, odafigyelés legalább annyira nélkülözhetetlen.

A gyerek könnyebben betegszik meg, ha nagy változások (válás, haláleset, költözés) érik, ha túl sok ingerrel találkozott. A betegség megállásra kényszerít, arra figyelmeztet, hogy törődésre van szüksége a gyereknek. Hogy szülőként miként reagálunk a betegségére, egy életre elkíséri a gyereket. Az odaadó ápolás érzelmileg, mentálisan erősebbé teszi. 

De fontos tapasztalat lehet egy kisgyereknek az is, hogy saját erejéből sikerült megküzdenie a betegséggel és, hogy szülei a bajban is mellette álltak, szerető gondoskodással együtt birkóztak meg a betegséggel. Meséléssel, odafigyeléssel, gondoskodással, meleg otthoni körülmények megteremtésével segítették a folyamatot. A szülő-gyerek kapcsolat fontos része, hogy a bajban is egymással vagyunk, hogy a nehéz, kellemetlen helyzeteket – éjszakai ébredés, folyamatos figyelem, nyűgösség, sírás elviselése – is együtt oldjuk meg.

Az őszi-téli időszakban jellemző a kisebb gyerekek körében a náthás megbetegedés. Ha időben elcsípjük és gondosan kikúráljuk, akkor ritkán lesz komolyabb szövődménye. A lelki támogatás mellett természetesen fontos a fizikai segítség is minden gyerekbetegség esetében. Ilyen lehet például a borogatás (köhögés esetén levendulás mellkasbekenés), jó szolgálatot tehet a gyömbéres lábfürdő – már maga a folyamat is odafigyelést, együttlétet kíván meg a szülőtől. (Egy vödörnyi meleg vízben oldjunk fel gyömbérport és ebbe lógassa bele a gyermek a lábát térdig. Az áztatás addig tartson, amíg el nem kezd csípni a gyömbérpor. Akkor meleg vízzel öblítsük le az alsó végtagokat, kenjük be a lábait olajjal, és fektessük ágyba.)

Betegség esetén nagyon fontos a ruházat: viseljen a gyerek finom, természetes anyagú ruhákat, pamut zoknit és ügyeljünk arra, hogy ne alakuljanak ki hőhidak, ne legyen szabadon a dereka, a bokája. Fontos a nyugalom, nem feltétlenül az ágynyugalom, de a csönd, a harmónia igen, kerüljük a tévét, a kütyüzést, még akkor is, ha úgy tűnik, ezek segítségével gyorsabban eltelik a nap.

Nagyon sokat tehetünk a nyugalom megteremtésévél a gyógyulásért. Ez persze nem jelenti azt, hogy a levegőzést kerüljük: egy kis könnyű séta a friss levegőn csodákra képes.

A levegő minősége a lakásban is fontos, főleg a téli, megfázásos időszakban nagyon lényeges a megfelelő páratartalom biztosítása. (Az ideális páratartalom 40-60 százalék, de inkább közelítsen a 60 felé.) A szoba levegője friss, de ne túl száraz legyen. Görcsös köhögésnél hűvösebb is lehet a szoba, de ebben az esetben nagyon figyeljünk az öltözködésre. Néhány csepp illóolajat egy tálkába cseppenthetünk és rátehetjük a fűtőtestre (hatásos lehet a citromfűolaj, a levendula, a kakukkfű, vagy például a menta – de soha ne tegyünk túl sokat, mert ingerelheti a nyálkahártyát).

Az illóolajok, kenőcsök, krémek egyébként is jó eszközök a törődés kifejezésére. Vannak kifejezetten alvást segítő, légzést könnyítő kenőcsök is, az ezekkel történő bedörzsölés az érintés és a gondoskodás erejével hatnak.

Sokan veszélyesnek tartják a hagyományos inhalálást és valóban csak nagyobb gyerekeknél alkalmazzuk, de ebben az esetben is nagy óvatossággal, nehogy magára borítsa a forró főzetet. Természetesen használhatunk gépi inhalátort is, ennek sokkal egyszerűbb az alkalmazása és kisebb gyerekeknél is bevethető, a leforrázás veszélye nélkül.

Fülfájás esetén a meleg (de nem forró!) meggymagpárna vagy a (egy zokniba is tehetünk sót, amit megmelegítve a gyerek fülére helyezünk) nagyon hatásos gondoskodás lehet. A gyógyulásban az infralámpa is segíthet: naponta többször melegítsük így a fület, de 20 percnél ne tartson tovább a művelet.

Ha bármilyen betegsége van a gyereknek, nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. A téli betegségeknél adhatunk meleg gyógyteákat (hársfavirág, kakukkfű, hagyma, martilapu, lándzsás útifű, csipkebogyó), de fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is. A táplálkozásnak is fontos szerepe van az otthoni gyógyításban: ha a gyermek kedvenc ételét főzzük meg, akkor már szinte félúton járunk a gyógyuláshoz vezető úton. A nagymamáink praktikája pedig tényleg hatásos: húslevessel kínálni a beteg gyereket valóban gyógyító erővel bír.

Természetesen, ha gyógyszerre van szükség, akkor az adagolási útmutatókat pontosan betartva adjuk be a gyereknek. A gyógyszeres kúra mellett azonban továbbra is szenteljünk időt a törődésre, a gyerekek semmi másra nem vágynak jobban, mint a szülői figyelemre és gondoskodásra.