Gyerek

Infralámpa és bioptron lámpa – Így használd a gyermekednél

A megfázásos időszakban nagy hasznát veheted egy infra- vagy bioptron lámpának, melyek hő-, illetve fényhatással gyógyíthatják a különböző felső légúti megbetegedéseket.
2017. November 01.

Infralámpa és bioptron lámpa – Így használd a gyermekednél

A lámpákat gyerekeknél is használhatod többféle betegség kezelésében, de van néhány szabály, amit ebben az esetben be kell tartanod.

A gyógyító fény

Az infralámpa infravörös sugarai a látható fénynél nagyobb hullámhosszúak, és képesek a test szöveteinek mélyebb rétegeibe hatolni és ott hőhatást kifejteni. Az alkalmazott területen ez serkenti a keringést és a véráramlást, ezáltal pedig gyorsítja a gyógyulást. Ezzel szemben a bioptron lámpa spektruma csak az alsóbb infravörös mezőt tartalmazza, így használatakor a hőmérséklet maximum 37 fokig emelkedik, így nem lesz sokkal melegebb, mint a test normális hőmérséklete, mégis hasonló hatást fejt ki, mint az infralámpa.

A betegség elején a leghatékonyabb

Az infralámpa a homloküreg, az arcüreg, a bőr, a bőrfelszín problémái esetén használható, olyan betegségek kezelésében segít, mint a meghűlés, a torokfájás, a rekedtség, a köhögés, a mellhártyagyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy akár a fülfájás, de pattanások, furunkulus gyógyítására is alkalmas, tudtuk meg Dr. Szűcs Enikő, fül-orr-gégész szakorvostól.

– Azáltal, hogy az infralámpa fokozza a kezelt területen az anyagcserét, több oxigén és tápanyag szállítódik ide, így felgyorsul a gyógyulás, a regenerációs folyamat. A kezdeti szakaszban, amikor akár magunkon, akár gyermekünknél érzékeljük, hogy egy területünk sajog, fáj az említettek közül, akkor érdemes elkezdenünk a lámpa használatát.

Óvatosan a hőhatással!

Mivel az infralámpa hőt fejt ki, ezért használatával vigyázni is kell: a hő miatt a gyulladásos folyamat nagyon felgyorsulhat, gennyes beolvadás következhet be, ami fokozott fájdalommal jár. A nem kellő ideig alkalmazott infrahő hatására bőrpír, súlyosabb esetben a bőr felhólyagosodása következhet be. Éppen ezért javasoltabb inkább a bioptron lámpa használata, hiszen ez csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrt – magyarázta a szakember.

Babáknál inkább bioptront

A fül-orr-gégész szakorvost arról kérdeztük, gyermekeknél hogyan használhatjuk a lámpákat. Elmondása szerint egészen kicsi gyermeknél, csecsemőknél nem javasolt a lámpák használata, mert az ezzel történő kezeléshez fontos, hogy nyugodt testhelyzetben legyenek. – Amikor a kisebb gyermek alszik, maximum abban az esetben alkalmazzuk nála a lámpát, így folyamatosan egy helyre tudjuk irányítani annak a fényét. A babáknál az infralámpa helyett inkább a bioptronlámpát használjuk, mert előbbi könnyen megégetheti a bőrüket. Akár bioptronról, akár infralámpáról legyen szó, jobb, ha először 4-5 éves kor felett alkalmazzuk a gyermekeknél, ha korábban nem muszáj – figyelmeztetett Dr. Szűcs Enikő.

Néhány perces kezelések

Ha a babáknál mindenképpen használnánk a bioptron lámpát, amikor alszanak, maximum kétszer 3 percig alkalmazzuk a problémás területen. A kicsit idősebb, 4-5 éves kor feletti gyermekeknél ezt az időintervallumot növelhetjük egyszer 10 percre, de ha kellemetlen számára, akár fokozza a fájdalmát, akkor azonnal hagyjuk abba a lámpázást.

– Amennyiben a már említett betegségek kezdenek kialakulni a gyermekünknél, akkor védőnővel konzultáljunk arról, hogy használhatjuk-e a lámpát. Ha az alkalmazás ellenére kialakul a gyulladás, és kellemesebb a gyermek számára, inkább hűtsük az adott területet a melegítés helyett. A fül gyulladásos betegségeinél is bevett praktika a melegítés, ilyen esetben a gyerekeknél jó lehet a bioptron vagy infralámpa használata, de ezt is csak addig tegyük, amíg számára kellemes, jó érzés – ha jobban fáj, hagyjunk fel a melegítéssel – tette hozzá a szakember.

Az infralámpás melegítés, illetve a bioptron lámpa használata a betegségek kialakulásának elején önmagában alkalmazható, a kialakult betegségeknél pedig az antibiotikumos kezelések jó kiegészítője lehet, mert így kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának is.

Kapcsolódó cikkeink: