Kisgyerek

Agresszívebb az idei influenzajárvány

Minden eddiginél agresszívebb influenzajárvány várható a következő hetekben. Egy hét alatt 11 ezer új beteg volt az országban, több olyan kórház is van, ahol látogatási tilalmat rendeltek el.
2019. Január 14.
Agresszívebb az idei influenzajárvány

Minden eddiginél agresszívebb influenzajárvány várható idén. Egy hét alatt 11 ezer új beteg volt az országban. A gyógyulás akár 2-3 hétig is tarthat, és idén a szövődmények is sokkal súlyosabbak lehetnek.

A betegek 16,8%-a gyermek, 40,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,8%-a, 12,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Január első hetében legtöbben Zala, Békés, Pest és Fejér megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az adatok szerint idén az influenza A vírusa okoz megbetegedéseket. Magas lázzal, több napig tartó kínzó fejfájással, száraz köhögéssel, izomfájdalommal jár. A tünetek és a szövődmények – tüdőgyulladás, középfülgyulladás – is erősebbek idén.

Három kórházban látogatási tilalmat rendeltek el: a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben, a Bethesda Gyermekkórházban és a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikáján.

A gyógyulás egy héttől akár 2-3 hétig is eltarthat. Tavaly a betegség ilyenkor tetőzött, akkor 16 ezren fordultak orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink influenza témában:

Forrás: ÁNTSZ/tenyek.hu