Kisgyerek

Akár 50 ezer forintot is kaphatnak a családok

Itt vannak a megújult bölcsődei támogatás részletei.
2024. Február 26.
család
Kép: Getty Images

Megjelentek a megújult bölcsődei támogatás részletei: az igényelhető támogatás összege maximum 50 ezer forint lehet. Ez 10 ezer forinttal több, mint a tavaly kivezetett támogatás összege, ám a bölcsődei tandíjak is változtak, így kérdés, hogy mire lehet elég ez a havi 50 ezer forint.

A pályázati felhívás szerint a támogatásra a Magyar Államkincstárnál nyújtható be a kérelem, EFOP Plusz-6.3.1-23 kódszám alatt futó, „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” című pályázat felhívásából kiderült az is, hogy az igényelhető támogatás összege legfeljebb 50 ezer forintra nőtt, de bizonyos esetekben 65 ezer forint is lehet, írja a Pénzcentrum.

A támogatás az összes régiót érinti Budapest kivételével, ezen belül is a négy legkevésbé fejlett régióba kell csoportosítani a források 66,67%-át: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, és Dél-Dunántúl régiók. Az még kérdéses, hogy pontosan hogyan fog működni a források elosztása, lesz-e valamilyen településlista, mint korábban.

Fontos, hogy akárcsak a korábbi bölcsődei támogatás esetén, ezúttal is maximum az elhelyezési díj költségéig lehet igényelni a térítést, ami legfeljebb havi 50 ezer forint lehet. Tehát ha a bölcsődei elhelyezés például 45 ezer forint, akkor 45 ezer forintot fizethet ki a Magyar Államkincstár, nem 50 ezret. Ha viszont például az elhelyezés költsége 70 ezer forint, akkor is maximum 50 ezer forintig térítenek.

A gyermekét egyedül nevelő szülő, a rendszeres gyermekvédelmi jogosult gyermeket nevelő szülő, a menekült hátterű szülő, valamint a sajátos nevelési igényű (SNI), korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként akár legfeljebb havi 65 ezer forint támogatás biztosítható.