Hozzávalók:
Krémhez:
Áztassátok be a mazsolát legalább egy-két órára a narancslébe. Ha megpuhult, botmixerrel vagy aprítógépben készítsetek belőle egynemű masszát. Süssétek egészen puhára a megmosott almákat 200 fokos sütőben. Ha már kihűltek kissé, húzzátok le a héját (ezt nyugodtan meg lehet enni közben), a húsát pedig kanalazzátok egy nagyobb tálba. Öntsétek rá a mazsolapépet.
Keverjétek össze a lisztet, a fűszerkeveréket, a darált mandulát (vagy diót) és a sütőport, majd ezt a keveréket öntsétek az almára. Tegyétek a tálba a szobahőmérsékletű vajat, vagy öntsétek bele az olajat. Üssétek rá a tojást. Dolgozzátok egynemű masszává a hozzávalókat, és pihentessétek hűtőben, amíg a krém elkészül.
A krémet pedig így lehet elkészíteni: először is kapard bele a vaníliarúd belsejében levő parányi magokat a tejbe. Végül dobd bele a tejbe a vaníliarudat is, és kezdd el forralni. Szórd bele a darát, főzz belőle sűrű tejbegrízt.
A végén halászd ki a vaníliarudat. Ha kihűlt a massza, keverd bele elektromos habverővel a szobahőmérsékletű vajat és mézet (vagy xilitet). Tegyétek hűtőbe a masszát, és vegyétek ki a tésztát.
Nyújtsátok ki lisztezett felületen legfeljebb fél centi vastagra. Szaggassatok belőle kis kerek lapokat vagy más, kedvelt formát. Rakosgassátok sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssétek 160 fokon, míg szépen megpirul. Ha kihűlt, kenjétek meg a krémmel a lapocskákat, azután illesszetek össze kettőt.
Kapcsolódó cikkeink:
– 3 gyors, egészséges tészta recept, amit az egész család imádni fog