Kisgyerek

Aranyérmes édesanyák: akik bajnokot nevelnek

Melyek egy anya legfontosabb tulajdonságai? Milyen előnyökkel járhat, ha gyermekünkből a jövő bajnokát neveljük? Egyedülálló portré az anyákról egy izgalmas tanulmányon keresztül.
2013. December 03.

A Procter & Gamble (P&G) felkérésére a Maison Research Center elkészítette az “Aranyérmes Anya” című közvélemény-kutatását, melyben egyaránt részt vettek olyan édesanyák, akik gyermekei sportolnak, és olyanok, akiké nem.

A P&G idén is útjára indította “Köszi Anyu!” kampányát, mely a sportolók édesanyján keresztül a világ minden édesanyjának mond köszönetet kitartó támogatásukért, elkötelezettségükért és odaadásukért, mellyel felnevelték gyermekeiket. A kutatást három országban – Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon – végezték, 2013 őszén.

Minden Anya lehet Bajnok Anya!

A “Aranyérmes Anya” című tanulmányban részt vevő anyákat megkérték, hogy sorolják fel a jellemüket leginkább leíró tulajdonságokat. A magyar válaszadók a felelősségteljességet, a becsületességet, a gondosságot, az érzékenységet és a pontosságot tartották a legfontosabbnak és legalapvetőbbnek magukban. Így a sportoló és a nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák együtt rajzolták meg az univerzális édesanya portréját. A tanulmány eredményei alapján megállapítható, hogy bármely anyában meglehet a képesség egy ifjú bajnok felneveléséhez.

Következetesség, jó szervezőkészség

Az édesanyákat arról is megkérdezték, hogy szerintük melyek a leglényegesebb jellemvonások, amelyek nélkülözhetetlenek egy kiváló sportoló felneveléséhez. A megkérdezett magyar édesanyák két tulajdonságot hangsúlyosan kiemeltek: a jó szervezőkészséget (47%), és a következetességet (45,5%). Ebben a sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák is egyetértettek.

Következetesség – a feladatok tervezésében és szervezésében, az edzések ütemezésében, a menetrend betartásában és betartatásában.

A következetesség, ha már a mindennapok szokásává vált, segít és meggyőz: “Igen, képes vagy rá!”; akkor is, ha a gyermek néha ellógna egy edzést, vagy ha reggel visszahúzza az ágy. Ez a legfontosabb, amivel támogatni tudják gyermekeiket karrierjük legnehezebb pillanataiban – állítják egybehangzóan az édesanyák.

 Jó szervezőkészség – az időbeosztás készítésében, az események megszervezésében, a feladatok azonnali újragondolásában.

Jó szervezőkészség nélkül egyetlen csúszás elég, és az egész terv összeomolhat. Egy sportoló édesanyjának minden részletre figyelnie kell, legyen szó a mindennapi kötelezettségekről vagy a gyermeke érzelmeiről. A tanulmány feltárja, hogy egy édesanyának, aki aktívan részt vesz a felkészülés folyamatában, milyen kulcsfontosságú szerepei vannak: felkészíti, illetve elviszi a gyermeket az edzésekre (16%), elkíséri a versenyekre (27%), megvigasztalja a nehezebb időszakokban (32%), beszélget a gyermekkel az általa gyakorolt sportágról (29%) és segít megküzdeni az érzelmekkel (53%).

Optimizmus és derűlátás

Az elengedhetetlen tulajdonságok hasonlóságai mellett az édesanyák két csoportja – sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő anyák – közötti legnagyobb eltérés a saját magukról alkotott képükben rajzolódik ki.A tanulmány az anyai szerepfelfogás és a nőiség megélése közötti jelentős kapcsolódásra is rávilágít. Úgy tűnik, hogy az az anya, akinek a gyermeke sportol, optimistább, boldogabb, elégedettebb a megjelenésével, társasági életével, iskolázottságával és munkájával, szemben azokkal az anyákkal, akiknek a gyermeke nem sportoló. Bár a sportoló és nem sportoló édesanyák is elsősorban anyaként, másodsorban háziasszonyként tekintenek magukra, a versenysportoló-gyermekes édesanyák sokkal nagyobb arányban jellemezték magukat vonzó nőként (23% vs. 12%), és boldogabbnak is többen érzik magukat közülük (37% vs. 32%). Érdekesség azonban, hogy szabadidő tekintetében nincs nagy különbség a két csoport között: egy héten körülbelül 10 órát fordítanak magukra.