Kisgyerek

Azonnal az orvoshoz?

Kisebb balesetek mindig előfordulnak. De vajon mikor kell orvoshoz menni, és mikor elegendő a házi gyógymód?
2012. Augusztus 08.

A fejet ért sérüléssel az elsősegély után akkor is fordulj orvoshoz, ha kívülről csak kis seb látszik, és hamar abbamaradt a vérzés. Gondos vizsgálattal kell megállapítani az esetlegesen előforduló idegrendszeri sérülést, ami néha csak később járna a laikusok számára gyanút keltő tünetekkel.

Rendszerint erőteljes a vérzés, mert a fej és az arc bőrét sűrűn hálózzák az erek, így az erősnek tűnő vérzés kisebb sebből is származhat. Egy esetleges koponyacsont-sérülést röntgennel ellenőriznek, ez nem maradhat el, és ne halaszd másnapra, gyermeksebészeti osztályra menj vele.

Ha szennyezett terepen esett el, a sérülés mély, és beleszúródott fadarab, üvegszilánk, kavics, föld került a sebbe, szintén vidd orvoshoz. Ízületi (például boka-) rándulás után kisebb duzzanat képződik, de a gyerek használni tudja az ízületet. Egy-két napig borogatással hűsítsd a duzzadást. Nagyobb ízületet ért vagy mozgásképtelenséget eredményező sérülés esetén (ilyen a váll, könyök) biztosítsd a mozdulatlanságot, és mielőbb vidd orvoshoz a gyerkőcöt – tájékoztat dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos.

Babaszoba-tipp

Készíts össze kis elsősegélycsomagot, és mindig vidd magaddal a pelenkázótáskában, játszótéri hátizsákban. Kisebb és nagyobb sebtapasz, kis csomag steril gézlap, pólya, törlőkendő, szálka és kullancs kihúzására alkalmas csipesz, kis üveg víz mindig legyen veled.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Előzd meg a nyári gyerekbaleseteket!
  • Leselkedő veszélyek
  • Veszélyek játék közben