Kisgyerek

Horzsolás, rándulás

A felszíni hámréteg sérülése fájdalmas, de ártalmatlan.
2007. November 11.

A levegőn gyógyul a leghamarabb, ezért csak akkor ragasszuk le gyorstapasszal, ha erősen vérzik, vagy úgy tűnik, beleragadna a ruhába. Gyakran bereped a száj egy-egy jókora esésnél. Ijesztően vérzik, de hamar gyógyul. Szorítsunk rá textilbe csavart jégkockát.

A horzsolás álatlában jelentéktelen sérülés, mégis fájdalmas lehet. A seb a vérzés és szivárgás folytán magától kitisztul. Horzsolások során előfordul, hogy beléjük ragad a por és a bőr felszíne alá hatol. Ilyenkor víz alá kell tartani a sebet, és a szennyeződést nedves gézdarabbal el kell távolítani. Ez sajnos fájdalommal jár.

A horzsolást védeni kell a további súrlódástól, de minél több levegő éri, annál gyorsabban gyógyul. Fedjük le sima gézzel, és a szélét ragasszuk le ragtapasszal. A var sárgás színű lehet, és enyhe helyi fertőzéssel is számolhatunk, de ez magától elmúlik. Ha a sérült bőrfelületen “zsebek” képződnek, és ezekben kőpor-darabok maradnak, akkor a seb kitisztítása és kötözése már szakembert igényel, mivel mindenképpen el kell kerülni, hogy a beragadt por fölött forrjon össze a seb. Ilyen esetben orvoshoz kell vinni a gyermeket.

A rándulás viszonylag ritkán fordul elő kisgyerekeknél. Ha mégis előfordul, akkor törés vagy ficam is keletkezik. Ránduláskor az ízületet tartó ínszalagok egy része elszakad. Leggyakrabban a boka-, térd-, csukló- és könyökízületnél fordul elő. Jelei a fájdalom és duzzanat.

Ha megrándult a gyerek lába, borogassuk a fájdalmas ízületet hideg vizes kendővel, vagy áztassuk hideg vízbe öt-tíz percre. Kíméljük, és tartsuk vízszintesen. Figyeljük a duzzanatot, ha nem javul, és vérömleny képződik, forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Zúzódás, véraláfutás, horzsolás, rándulás, húzódás, szálkák

Veszélyforrások

Forrás: Kismama magazin