Kisgyerek

Bal- vagy jobbkezes a gyerek? Így derítheted ki

A gyerekek fejlődése során az egyik kéz dominánssá válik és eldől, hogy jobb- vagy balkezes lesz-e. Ritkábban kétkezességről is beszélhetünk. Fontos, hogy ne próbáljuk meg átszoktatni a gyermekünket a másik kézre, ezzel komoly problémákat okozhatunk.
2021. December 12.
Bal- vagy jobbkezes a gyerek? Így derítheted ki (fotó: Getty Images)

Az, hogy jobb-vagy balkezesek vagyunk nem döntés kérdése. A kéz dominanciája azt jelenti, hogy a fejlődés során a nagy-és finommotorikus mozgásoknál az egyik kezet részesítjük előnyben. Legkésőbb iskolakezdésre kialakul, hogy egy gyermek jobb- vagy balkezes-e, fontos, hogy ezt fogadjuk el, ne akarjuk átszoktatni a gyereket a másik kezére, ez jellemzően régen és a balkezesek jobb kézre átszoktatását jelentette. Ezzel számos problémát okozhatunk a későbbiekben, pl. olvasási nehézséget.

Az emberek döntő többsége jobbkezes, kevesebben balkezesek és még kevesebb azok száma, akik vegyes kezesek, azaz bizonyos feladatokhoz az egyik, míg más dolgokban a másik kezüket részesítik előnyben. A valódi kétkezesek aránya nagyjából 1 százalék, ők azok, akik mindkét kezükkel egyformán jól boldogulnak.

A lateralitás vagy oldaliság nem csupán azt jelenti, hogy milyen kezes valaki, hanem azt is, hogy melyik oldala a dominánsabb: optimális esetben a páros testrészek ugyanazon oldalisága a jellemző, azaz a jobbkezes gyermek jobb szemes, jobb lábas is. A keresztlateralitás azt jelenti, amikor pl. a jobbkezes gyermek ballábas vagy a balkezes gyerek jobb szeme a domináns. Azoknak a gyerekeknek, akik keresztoldaliságuk van, elhúzódhat a szem-kéz koordináció fejlődése. Érdemes őket figyelni és, ha bizonyos tevékenységekben ügyetlennek bizonyulnak, szakemberhez fordulni.

Hogyan deríthetjük ki, hogy bal-vagy jobbkezes a gyerekünk?

Van néhány tevékenység, ami árulkodó és amelynek során szabadon megfigyelhetjük a gyereket.

  • Melyik kezével fogja meg az evőeszközt?
  • Melyik kezével rajzol?
  • Labdázás: ha dobsz felé egy labdát, melyik kezével kapja el? Melyik lábával rúgja a labdát?
  • Ha adsz neki egy látcsövet vagy kaleidoszkópot, akkor melyik szemével néz bele?
  • Ha felé dobsz valamit melyik kezével védekezik, melyiket emeli maga elé? Melyik kezével hesseget el egy legyet?
  • Ha adsz neki egy ásót, melyik lábával nyomja a földbe?
  • Társasozás közben melyik kezével dobja a dobókockát, melyik kezét használja a bábu léptetéséhez?
  • Kérd meg, hogy kulcsolja össze a kezét. A domináns kéz hüvelykujja lesz felül.
  • Sepregetésnél melyik keze van a nyélen feljebb?
  • Melyik kezével integet? Az lesz a domináns.