Kisgyerek

Bárányhimlőbuli: igen vagy nem?

Jobban jár, ha minél hamarabb elkapja, mondják sokan. De vajon okos megoldás erőltetni egy betegséget?
2013. Június 10.

Egy amerikai internetes aukciós portál nemrég tiltotta be a „lollipox” nevű nyalóka árusítását, amit egy jó üzleti érzékkel és morbid fantáziával megáldott anyuka árusított. Amikor ugyanis a gyereke bárányhimlős lett, rádöbbent, milyen sokan akarnak látogatóba jönni hozzájuk csak azért, hogy elkapják a betegséget. Miután megunta a látogatók rohamát, először barátnőinek ajánlotta fel a gyerek által „előnyalt” nyalókát, majd online is árusítani kezdte őket. Sokan vették, mert sokan vélik úgy, hogy jobb, ha a gyerek túl van rajta. Ezzel megspórolják az oltás árát és a szuri kellemetlenségét is, ráadásul a természetes módon megszerzett immunitás mindig erősebb, mint az oltással megkapott.

Tény, hogy az ilyen bulik szinte mindig eredményesek. A bárányhimlő ugyanis a herpeszfélék családjába tartozó, erősen fertőző betegség. Egy tüsszentés vagy egy kézfogás is elég lehet ahhoz, hogy elkapja az ember. Nem csoda, hogy amint bekerül az oviba vagy a suliba a kór, a gyerekek 90 százaléka átesik rajta.Pánikra általában semmi ok. A bárányhimlő az esetek jelentős részében minden különösebb gond nélkül és gyorsan lezajlik. A szülők számára a legnagyobb nehézséget általában az okozza, hogyan oldják meg a gyerekfelügyeletet abban a két hétben, míg végleg leszáradnak a hólyagok.

Ha úgy nézzük, nem is olyan butaság az ilyen buli – hiszen minél később kapja el az ember a bárányhimlőt, az annál kellemetlenebb. A felnőtteket jobban megviseli a betegség, jobban szenvednek a kiütésektől, gyakrabban kapnak el másodlagos fertőzéseket, a terhes nőkre és magzataikra pedig különösen veszélyes lehet a betegség.

A bárányhimlő ugyanis neve ellenére nem olyan szelíd, mint egy bárány. Néha farkassá is válhat, és sajnos előre nem lehet tudni, hogy megússza a gyerek pár kiütéssel, vagy olyan sok lesz belőle, hogy a bőre már nem is látszik, és kórházban kell ápolni miatta. Ráadásul a bárányhimlő csökkenti a gyerek immunrendszerének erősségét, és számtalan másodlagos fertőzést gyűjthet be a gyerek a felépülés időszakában. A leggyakrabban hólyagos, gyulladásos bőrbetegségeket, amelyeket nehéz észrevenni, hiszen az ember hajlamos a bárányhimlő részének tekinteni, ha új kiütések jelennek meg, de ritka szövődményként a húsevő baktérium megjelenése is előfordulhat, amely végtagvesztést vagy akár halált is okozhat. De előfordulhat még a vakbélgyulladás, ízületi gyulladás, agyhártyagyulladás és tüdőgyulladás is a lehetséges szövődmények sorában.

Legyünk őszinték: a bárányhimlő még ezek nélkül is lehet nagyon fájdalmas és kellemetlen. A betegség ugyanis mindenkinél más erősséggel jelentkezik, furcsa módon egy családon belül is egyre erősödik, ha egymás után kapják el a gyerekek. A hosszú, gyakran hónapokon át elhúzódó betegeskedés mindenkit megvisel, és ha innen nézzük, már nem is olyan jó ötlet szándékosan megbetegíteni egy gyereket, különösen akkor, ha van más, könnyebb út is: az oltás.

Tény, hogy ez nem nyújt teljes biztonságot, mert csak 70-90 százalékban hatásos. Sok szülő tapasztalja, hogy bár a gyerek az oltás ellenére is megkapja a betegséget, csak enyhébb lefolyású lesz, és szinte soha nem következnek be szövődmények.