Kisgyerek

Betiltottak két mágneses játékot

Kevesen tudják: ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor az bélperforációt, és halált okozhat. Az NFH 10 játék közül két termék forgalmazását megtiltotta. Lássuk, melyek ezek.
2015. Április 29.

Komoly veszélyt jelenthetnek egyes mágneses játékok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakembereinek – Mechanikai és Villamos Laboratóriumában végzett – vizsgálata alapján a vizsgált 10 játék közül két termék forgalmazását megtiltották, mert súlyos sérülést okozhatnak. (Vizsgált játékok: Geomag, Magmax Crystal, First Classroom Mágneses szám szett, Go Create mágneses rajztábla, Piccoli mondi szuper farm, Toys mágneses rajztábla, CWY Fishing Game, TOYS mágneses játéktábla, Viola hercegnő mágneses könyv).

Betiltottak két mágneses játékot

Az egyik játék egy mágneses darts: a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész, ami a megengedettnél hatszor erősebb volt. (Az úgynevezett mágnesesfluxus-indexe 50 helyett 311 kG2mm2.)

A másik játék egy mágneses építő készlet, amelyben könnyen lenyelhető mágneses alkatrész volt, illetve ebben is a megengedettnél többször erősebb volt a mágnes.

A hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, s a tavalyi évhez képest egyértelmű javulást tapasztalt: a 2014-es vizsgálatban a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest. A vizsgált termékek listája az NFH honlapján olvasható.

Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat – figyelmeztet a közlemény.

Nagyobbak is lenyelik néha a mágnest!

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.A

mágneses játékokra vonatozó szabályok

Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve – azaz ne lehessen azokat könnyen leszedni.

A játékokra szerelt mágnesekre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

A vizsgálatról készült videó:

Forrás: NFH