Kisgyerek

Bezárni a gyereket éjszakára a szobájába? Ne tedd!

Vannak gyerekek, akik éjszaka kószálnak, ezért akadnak szülők, akik bezárják őket a szobájukba. Szörnyű megoldás, soha ne tegyük, káros pszichológiai hatása van.
2023. Április 24.
Ajtót nyitja kisgyerek
Kép: Getty Images

Sok gyerek nem szeret egyedül lenni éjszaka a szobájában, ezért, ha felébred éjjel, felkel és elindul a lakásban. Aggasztó lehet a szülőknek, hogy a gyerek kószál éjszaka, ezért vannak, akik úgy próbálják orvosolni a helyzetet, hogy bezárják a gyereket a szobájába, amikor elaludt. De ez a lehető legrosszabb gyakorlat, súlyosan káros a gyerek lelkére. Ezt erősíti meg Lynelle Schneeberg klinikai pszichológus is.  – Nem szabad egy gyereket bezárni a szobába. Amellett, hogy erre semmi szükség, ott van a biztonság kérdése is: ha tűz ütne ki vagy bármi olyasmi történne, ami miatt gyorsan menekülni kell, akkor a gyerek nem tud kijutni a szobájából.

Ha a gyerek kószál, mászkál éjszaka, akkor ez nagy valószínűség szerint amiatt van, hogy nem érzi magát biztonságban egyedül és/vagy nem képes visszaaludni segítség nélkül. Elég valószínű az is, hogy ilyenkor a szülei biztonságára vágyik és őket keresi fel az éjszaka közepén. A gyereknevelésben mindig azt a módszert érdemes alkalmazni, ami a saját gyerekünknek jó, beválik. Ha esetünkben arról van szó, hogy az éjszaka közepén megjelenik a gyerek az ágyunkban, akkor kénytelen leszünk elfogadni ezt a helyzetet. Nyugodtak lehetünk, eljön az az időszak is, amikor erre már nem lesz szükség.

Ha semmiképp nem tudjuk elképzelni, hogy a gyerek velünk aludjon fél éjszakát, akkor kísérjük vissza az ágyába és legyünk ott addig, amíg elalszik.

A legtöbb gyerek nemhogy azt nem szereti, ha bezárják, de a csukott ajtó gondolatától is kirázza a hideg. A pszichológus az úgy nevezett holland ajtót – ketté vágott ajtó, alul és felül külön nyitható – még elfogadható megoldásnak tartja, ahogy azt is, ha mozgásérzékelőt alkalmazunk arra az esetre, ha a gyerek nem hozzánk, hanem mondjuk a nappaliba megy játszani az éjszaka közepén. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a megfelelő alvási rituálé segít leginkább a kisgyermeknek abban, hogy megtanulják megnyugtatni magukat és vissza tudjanak aludni egyedül is, az pedig elfogadhatatlan, ha bezárjuk őket a szobájukba.

forrás: fatherly.com