Csicsókakrémleves füstölt szardellával
Hozzávalók:
egy fej vöröshagyma
négy gerezd fokhagyma
70 deka csicsóka
1 liter zöldségalaplé
1 deci joghurt
só, frissen őrölt bors
szerecsendió
egy doboz füstöltszardella-konzerv
Párolóedényben vizet forralok. A csicsókát és a hagymát megpucolom, falatnyi darabokra vágom (a fokhagyma maradhat egészben). A zöldségeket 10-15 percig párolom, amíg a csicsóka meg nem puhult. Közben vízforralóban fölmelegítek 6-8 deci vizet, és elkeverem a zöldségalaplével. Amikor készen vannak a zöldségek, elzárom alattuk a tüzet, beleborítom őket a párolólébe, felöntöm a zöldségalaplével, és botmixerrel pürésítem. A leveshez hozzákeverem a joghurtot, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, és összetördelt haldarabokkal tálalom. Díszítésnek a hal olajából csöpögtetek a kitálalt levesek tetejére. Kevés snidling is jól illik hozzá.
A füstölt szardella aromái remekül harmonizálnak a csicsóka füstölt sajtra emlékeztető ízével.
A baba ételéhez: A csicsókából egy keveset megpárolok gőz fölött. A párolóléből két evőkanállal teszek a zöldséghez, majd pürésítem, végül pici sajtot keverek hozzá. A füstölt hal babának nem adható, de külön vízben alaposan megfőzött kockányi fehér húsú hal jól fog illeni a csicsóka ízéhez. 9-10 hónapos kortól adható.További recepteket itt találsz.