Kisgyerek

Dobozvilág

Soha nem lehet megunni, kifogyhatatlan játéklehetőséget kínál, fejleszti a kreativitást és környezetbarát - nem méregdrága játékszerről van szó, mindezt egy kartondoboz kínálja. Nem kell hozzá más, csak a gyermeki fantázia.
2008. Január 26.

Olcsóbb, mint a fapados

Vágjunk a doboz két oldalán egy-egy V alakú nyílást, hajtsuk fel, és ragasszunk a végére vécépapír gurigát – ezek lesznek a szárnyak és a turbinák. Fektessünk egy fedőt a doboz tetejére, rajzoljuk körbe, majd hegyes fűrészfogú késsel vágjuk ki az ablakot a pilóta fejének. A doboz aljából készül a repülő farka, széles ragasztószalaggal rögzítsük a karton hátoldalára.

Nagy utazás

Lesz mire leülnünk a konyhában, nem a székekből építik a gyerkőcök a vonatot. Néhány kartondobozt ugyan be kell szereznünk egy közeli üzletből, ám büszkék lehetünk magunkra, hogy aktívan részt vettünk a hulladék újrahasznosításában. A különböző alakú és méretű dobozokat állítsuk egymás mögé, és ragasztószalaggal rögzítsük egymáshoz a mozdonyt és a vagonokat. Vágjunk ki néhány körlapot keréknek. A szerelvény festését már a kicsikre bízhatjuk. Fantáziájuk, vagy a pályaudvaron megfigyelt vonatok alapján válik intercity vagy mesevonat a dobozokból.

Tévét nézni szabad

Bemondó nénit játszani talán még jobb, mint a doboz előtt üldögélni. Igaz, a csatornaváltás néha akadozik, a doboztévéből mégis megtudhatjuk, milyen hírek érik el gyerekeink gondolatvilágát. Vágjunk ki egy téglalapot a doboz felső kétharmadából, alulra pedig erősítsünk fel néhány kupakot vagy parafadugót. Reklámújságból vágjuk ki mobiltelefon vagy távirányító képét, és ragasszuk fel egy megfelelő méretű vastag kartonra.

Titokzatos alagút

Gyűjtsünk be néhány hasonló méretű kartondobozt, nyissuk ki mindegyiknek az alját és a tetejét, majd széles ragasztószalaggal illesszük egymáshoz őket. Ezzel át is adhatjuk a terepet csemetéinknek: kifesthetik, réseket vághatnak az oldalába vagy vakondnyílást a tetejére. A sötét cső izgalmas kísérleti terep: milyen érzés belefeküdni, mit látunk a réseken át, hogyan élhet a vakond, ki mászik át rajta a leggyorsabban, és még sorolhatnánk, de a legviccesebb mégiscsak az, amikor apa beleszorul!

Banánhajó

Mi mindenre ihlette már az emberi képzeletet ez a sárga, félhold alakú gyümölcs! Lurkónkat most úgy látszik, inkább a legutolsó banánszállítmány doboza ragadta meg, illetve nyelte el. Kár is rajta farigcsálni, csak rontanánk az eredeti állapoton. Hiszen így lehet hajó, autó, bölcső, szánkó, babakocsi, utánfutó.

Sötét várbörtön

A hűtőszekrény dobozának mélye izgalmas búvóhely. Tetejét vagdaljuk be bástyaszerűen, oldalán nyissunk lőréseket, az alján pedig vágjunk egy téglalap alakú kaput. Vigyázzunk, ne vágjuk le teljesen, hadd maradjon meg fel-lehajtható hídnak, attól függően, hogy barát vagy ellenség közelít. Ha a gyerekek beleélik magukat a mesék világába, segédkezhetünk a kartonból készült pajzsok, alufóliával betekert fakardok, újságpapírból gyúrt ágyúgolyók gyártásában! És ha a várkisasszony fejére biggyeszti a nagyi menyasszonyi fátylát, a vár ura pedig sodronyingként magára rángatja az ezüstre festett krumplihálót, talán magunk is eltévesztjük az évszázadot.

Forrás: Kismama magazin