Kisgyerek

Egyszerű, házi bodzafagyi

A szörpön túl is van mit készíteni bodzából.
2024. Május 11.
bodza
Kép: Getty Images

Ha itt a bodzaszezon, akkor sokan készítenek belőle szörpöt. Ám más finomságra is kitűnő választás a bodza: joghurtos fagyi, pofon egyszerűen elkészíthető.

A bodza virágából teát, szörpöt készítenek, utóbbi igazi limonádéhelyettesítő frissítő. Ám a szörpön túl is több mindent készíthetünk bodzából, a feketéből például lekvárt, de van, aki kirántja a virágot. És természetesen fagylalt is készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 5-6 bodzavirág
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 db citrom
  • 2 db narancs
  • 2 ek akácméz
  • 4 ek porcukor
  • 1 db zselatinlap (vagy agar-agar)

Elkészítés:

A bodzavirágot tisztítás után meglocsoljuk a citrom és a narancs levével. Ráöntjük a mézet is. Állni hagyjuk, akár egy teljes éjszakán át. Masszává fog összeállni, amit egy szűrőn átnyomkodunk. Ehhez a léhez adjuk a porcukrot és a tejszínt és simára keverjük. A zselatint feloldjuk egy lábasban, majd a tűzről már levéve belekeverjük a joghurt egy kis részét. Folyamatosan keverjük és fokozatosan hozzáadjuk a maradék joghurtot is. Töltsük tálba vagy fagyiformába és mehet is a fagyasztóba néhány órára.