Kisgyerek

Így szoktasd át pohárra a gyereket!

A mellről, cumisüvegről vagy csőrös pohárról gyerekpohárra való átállás fontos – néha trükkös – mérföldkő. Íme, a megfelelő időzítés és módszer.
2022. November 11.
Fotó: Getty

Ha a gyermeked már kiskorában megtanulja, hogy van más út a hidratáláshoz, mint a mell vagy a cumisüveg, az megkönnyíti az egyikről vagy mindkettőről való leszoktatást. Ha hagyományos pohárból iszik, az segít a kicsinek abban, hogy uralja a szájizmokat, miközben fejleszti motoros készségeit is.

Nincs abszolút „legjobb” idő a pohárból ivás bevezetésére, de 16-17 hónapos korára a legtöbb kisgyermek már rendelkezik olyan mozgáskoordinációval, hogy kellő gyakorlással (többnyire) csöpögésmentesen igyon ezen a módon – írja a Whattoewpect.com.

A cél az, hogy valahol 6 és 12 hónapos kor között vezessük be ezt, közben ügyeljünk a következő mérföldkövekre:

  • 6 hónapos korban: A legtöbb gyermek kis kortyokat tud inni a szülő által tartott pohárból.
  • 12 hónapos korban: A legtöbb gyermek már elkezdi helyesen használni poharat, tud belőle kortyolni, de még gyakran kiönti. Készülj fel egy előkével!
  • Egyes szakértők nem tanácsolják, hogy beiktassuk a csőrös poharat vagy a cumisüveget, hanem egyből a poharat ajánlják, de ez a döntés rajtad múlik. Bajt nem csinál a dolog, később is át tudtok térni pohárra.

Tippek a nyitott pohárra való átálláshoz

  • Tudd, hogy a gyermekednek időbe telik, amíg elsajátítja a finom motoros készségek és a száj-izom szabályozás kombinációját, amely ahhoz szükséges, hogy pohárból ihasson. Gyakoroljatok sokat, ami közben sajnos el kell viselni, hogy sok minden melléfolyik.
  • Keress különleges poharat! Hagyd, hogy ő válassza ki a kedvencét, ezzel megadod neki azt az irányítást, amire a legtöbb kisgyermek vágyik (mutass meg neki egyszerre kettőt, és hagyd, hogy ő döntsön!).
  • Az apróságok azt akarják csinálni, amit a szüleik, ezért amikor te pohárból iszol, nagy eséllyel ő is ki akarja próbálni. “Látod? Anya így iszik. Most próbáld ki te!”
  • Ha szeretnéd, hogy a kicsi lecserélje a csőrös poharat egy simára, segíthet, ha hagyod, hogy a kettő között legyen egy átfedés. Például, az egyiket használja, de a másikat tartsa fenn kedvenc italának!
  • Ha nehézségekbe ütközöl, mert mondjuk a gyermeked még kétévesen sem iszik szépen, tölts kevesebbet a pohárba, és próbálgass különböző súlyú és formájú bögréket!

Ami a következő lépést illeti? Ha már túl sok kiömlés nélkül is képes kezelni a hagyományos csészét, elkezdhetitek építeni a kapcsolatot a kanállal, villával, tányérral. 18 és 24 hónapos kora között egyszer csak nehéz lesz kiszakítani az edényeket a gyerek kezéből – nem mintha meg kellene próbálnod!