Kisgyerek

Ezek a buktatói a 3 millió forintos felújítási támogatásnak

Az idén januártól igénybe vehető lakásfelújítási támogatásnál a költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogat az állam. Van azonban néhány buktató, amelyre figyelni kell.
2021. Február 13.
Ezek a buktatói a 3 millió forintos felújítási támogatásnak (fotó: Getty Images)

A Bank360.hu gyűjtötte össze, mire érdemes figyelni.

Ahhoz, hogy ne bukjunk el milliókat, az egyik legfontosabb szempont, hogy rendben legyenek a számlák. Nemcsak az előzetes feltételeknek kell megfelelnünk, hanem a felújítás lebonyolításához szükséges dokumentációnak is rendben kell lennie, amelyet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. A legnagyobb buktató az, ha nem a támogatás előírásának megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. A támogatás folyósításának feltétele ugyanis, hogy 50-50 százalékban számolhatók el ezek a tételek, ha pedig az egyik tétel kisebb összegű, az alapján kalkulálja a támogatást a Magyar Államkincstár – írja a 24.hu a Bank360 nyomán.

A Bank360.hu az alábbi példákkal mutatja be, milyen buktatók lehetnek:

A család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1 200 000 forintért, de nem keresnek szakembert, hanem házilag végeztetnék/végzik el a felújítást.

A család ebben az esetben hiába kalkulálna 600 000 forintos állami támogatással – azaz a felújítási költségek 50 százalékával – a számlákat nem fogják tudni elszámolni. Az anyagköltség mellé ugyanis nem tudnak majd felmutatni vállalkozói szerződéssel igazolt munkadíjat, ennek hiányában pedig az anyagköltségek – az 50-50 százalékos szabály miatt – nem számolhatóak el.

A szabályok alapján nem dolgoztathatunk közeli hozzátartozóval akkor sem, ha számlát kapunk tőle.

Szintén elveszítjük a támogatást, ha a fordított helyzet következik be, tehát például rendelkezünk a felújításhoz szükséges építőanyaggal, és a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatásból. Ebben az esetben sem fogjuk tudni érvényesíteni a munkadíjra vonatkozó számla tartalmát a támogatáshoz –  megint csak az 50-50 százalékos szabály miatt.

Abban az esetben – egy másik példával élve-, a család építeni akar egy grillezőt, a megvásárolandó anyagok költsége 3 000 000 forint, a kivitelező pedig 900 000 forintért végezné el a munkát. A család úgy számol, hogy a felújítási támogatás a költségek felét tenné ki, tehát 1 950 000 forintot kapnának vissza.

A való életben azonban csalódni fognak: az 50-50 százalékos anyagköltség – munkadíj megoszlás ugyanis ebben az esetben sem teljesülne, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszik alapul: 900 000 forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphat a család.

Egy másik példa: egy család a teljes fűtésrendszert korszerűsítené, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig 3 millió forint lenne. Előzetesen összesen 7 000 000 forintos kiadásra számolnak 50 százalékos visszatérítést, tehát 3,5 millió forintra számítanak.

Ők szintén csalódni fognak: a támogatás összege ugyanis legfeljebb 3 000 000 forint lehet, így ennél nagyobb állami támogatás nem jár.

Ha a maximális összeget, 3 millió forintot szeretnénk felvenni, egy egyszerű szabályt mindenképpen követni kell: legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége és a munkadíj és az anyagköltség is érje el legalább a 1,5 ##8211## 1,5 millió forintot. Ha megfelelünk az egyéb szabályoknak, akkor 3 millió forint lesz a folyósítható állami támogatás.

Amennyiben viszont a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja külön-külön nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatjuk meg a maximális állami támogatást.

Ebben az esetben, a 1,5 millió forint alatti részösszeget kell venni, és azt kell megduplázni.

Fontos továbbá:

  • csak 2021. január 1. után kiállított számlát adhatunk le,
  • nem mindegy, hogy milyen vállalkozó állítja ki a számlát: arról már írtunk, hogy a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó, de a felújítást végző gazdasági társaságban sem lehet tag, tulajdonos vagy alkalmazott sem az igénylő, sem közeli hozzátartozója,
  • külföldi számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal,
  • 5 százalékos áfát tartalmazó számla nem fogadható el,
  • olyan számla sem fogadható el, amelyet CSOK kapcsán már felhasználtunk

Forrás: 24.hu