Kisgyerek

Ha elválunk, vissza kell fizetni a támogatásokat?

Mi történik a babaváró hitellel vagy éppen a CSOK-kal válás esetén? Számíthatunk-e szankciókra?
2022. Szeptember 01.

Babaváró hitel – a válással jön a kamattámogatás visszafizetése

A babaváró hitelt házaspárok igényelhetik leendő, még meg nem született baba esetén. A babaváró hitel maximális összege 10 millió forint lehet, a kölcsön szabad felhasználású. Ha lakáscélra történik a babaváró hitel felvétele, akkor lakáscélú állami támogatások is igényelhetők mellé, de önerőként is használható a kölcsön összege lakáshitelnél.

Az akár 10 millió forintos babaváró kamatmentes marad, amennyiben 5 éven belül megszületik legalább egy gyermek, ráadásul a második és a harmadik babánál elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy egészét.

Válás esetén az addig kamatmentes babaváró hitel piaci kamatozású hitellé válik attól naptól kezdve, hogy a válás jogilag megtörtént.

Ha a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel még a válás előtt teljesült, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni a kamattámogatást, a hátralévő tőketartozást viszont emelt kamattal kell törleszteni.

Ha a válás a futamidő első öt évében következik be, úgy, hogy még nem született gyereke a házaspárnak, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetniük egy összegben. Az ötödik év után a büntetés mértékét a mindig aktuális a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató az iránymutató.

CSOK – ha válunk, mi lesz a milliókkal?

A CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény ) előre vállalt vagy már megszületett gyermek után igényelhető új vagy használt lakás megvásárlására. Az igénylők lehetnek: házas- vagy élettársak, egyedülálló szülők, de akár nyugdíjasok, akik a nyugdíj mellett dolgoznak és gyermeket nevelnek.

A támogatás az igénylővel közös háztartásban élő, illetve vele együtt költöző, vagy általa vállalt gyermek(ek) után igényelhető.

Már megszületett gyermek után igényelt CSOK esetében a válás nem jár szankcióval.

Azonban, ha a válás miatt el kell adni a CSOK-os ingatlant és még nem járt le a tíz éves elidegenítési tilalom, akkor vissza kell fizetni a támogatást. Megoldás ebben az esetben az lehet, hogy az egyik szülő az ingatlanban marad a gyerekkel együtt a válás után, azaz nem adják el az ingatlant.

Ha a házaspár még az előtt elválik, hogy a vállalt gyerek megszületett volna, akkor vissza kell fizetni a felvett támogatást, hogy mennyit, abban az aktuális jegybanki alapkamat az irányadó. Ráadásul a CSOK a válás időpontjától átalakul piaci kamatozású kölcsönné.

Otthonfelújítási támogatás – a válás nem oszt, nem szoroz

Az otthonfelújítási támogatást semmilyen mértékben nem érinti egy válás ténye, hiszen a házasság sem feltétele az igénylésnek. Ha a szülők korábban, még a támogatás igénylése előtt elváltak, de megosztva nevelik a gyermekeiket, akkor 50-50 százalékban igényelhetik a támogatást. Az otthonfelújítási támogatás még ez év december 31-ig igénybe vehető.

Forrás: bankmonitor.hu, bank360.hu

Forrás: Gyerekszoba.hu