Kisgyerek

Megható videó egy apától: ez az osztott gyermekfelügyelet legnehezebb része

Egy édesapa az osztott gyereknevelésről, a társ-szülőség legnehezebb részéről készített videója egy olyan tapasztalást fogalmaz meg, amivel sokan együtt tudnak érezni.
2023. Március 21.
(Kép forrása: @ainjole/TikTok)

Bármennyire is jó a viszony az elvált szülők között, bármennyire is gördülékenyen menjen számukra a társ-szülőség, a megosztott gyermeknevelés, gyakran nehéz lehet az az idő, amit a gyerekek nélkül töltenek el. Egy édesapa videójában a saját tapasztalatát osztotta meg arról, milyen különösen nehéz az, amikor átviszi gyermekét a másik szülőhöz, miután nála volt.

„Azt hiszem, a társ-szülőség (co-parenting) legnehezebb része számomra az, hogy átvigyem a lányomat az édesanyjához, és hazajöjjek a csendes lakásba. Persze, amikor lármázik és hangoskodik, nyugalmat és csendet szeretnék, mint minden túlterhelt szülő. De aztán utálom, amikor ez van” – írja szívbemarkoló TikTok videója feliratában az @ainjole néven regisztrált apa.

@ainjole I think the hardest part of coparenting (for me) is dropping off my daughter with her mom and coming home to silence. Of course when she’s rowdy and loud, I wish for peace and quiet, as does every parent when they’re overwhelmed. But then I hate when i have it. #fyp #coparenting #coparentingstruggles #dadsoftiktok #dadtok #singledad #girldad ♬ beauty of pixar - nilsodinson

A videó elején az édesapa hazaérkezik az üres lakásba, miután átvitte kislányát az édesanyjához. Ezután elkezdi összepakolni a játékokat, kitakarít, beágyaz, szépen sorba ülteti a plüssállatokat az ágyon, majd lekapcsolja a villanyt, és eldől az ágyon.

A megindító videóval sok másik szülő is tudott azonosulni, és mások is megosztották, mennyire szomorúak a hasonló időszakokban. „A fenébe, ez tűpontos. Fáradt. Szomorú. Megkönnyebbült. Ez egy furcsa érzés” – írta egy hozzászóló.

„A mai napig sírok, amikor a gyerekeim elmennek az apjukkal, és ennek már két éve. Ezt soha nem lehet megszokni” – mondta el kommentben egy másik szülő, míg valaki arról írt, hogy ő tizenhat éve van így, és még mindig nehéz a számára.

„Minden hétfőn ez van, nincs szívem hozzá, hogy vasárnap este kitakarítsak, amikor átvittem őket. A rendetlenség rájuk emlékeztet” – írta egy szülő.

Az egyik hozzászóló viszont kiemelt egy fontos dolgot: „Már tíz éve teszem ezt így, és nem lesz könnyebb, de tudd, hogy két boldog otthon jobb, mint egy toxikus. Büszke vagyok rád”.

(via Upworthy)