Kisgyerek

Ezek a cérnagiliszta fertőzés tünetei

A fertőzés jellemző tünete a viszketés, főként éjjel.
2024. Január 17.
hasfájás
Kép: Getty Images

A cérnagiliszta fertőzésért egy kórokozó, az Enterobius vermicularis felelős. Az általa okozott betegség különösen gyermekkorban gyakori. A féregfertőzés útja a következő: a szájon át a bélrendszerbe jutnak a peték, amelyek hetek alatt kifejlett férgekké alakulnak. Éjszaka a végbélnyílás területére vándorolnak, és ott rakják le petéiket, maga a terjedés is itt, a végbélnyílás környékén lerakott petékkel történik, jellemzően úgy, hogy vakarózva, majd kézzel továbbítja a gyerek a fertőzést – ismerteti a Gyogyhirek.hu cikke. A cérnagiliszta fertőzésnél megvan a lehetőség arra, hogy egymásnak (ember-ember) is átadhatjuk a betegséget.

A cérnagiliszta tünetei

A féregfertőzés legjellemzőbb tünete a végbélnyílás körüli viszketés, ami főként éjszaka jelentkezik. Gyakori az is, amikor a székletben, pelenkában 1-13 mm-es, fehér, cérnaszerű kórokozókkal találkozunk. Ha ezt tapasztaljuk a gyereknél, menjünk el a háziorvoshoz, de sürgősségi ellátásra, ügyelet felkeresésére nincs szükség – tanácsolja a Gyogyhirek cikke.

A féregfertőzés kezelése

Általában gyógyszerrel és szigorú higiéniás szabályok betartásával történik a kezelés. A családban mindenkinél szükséges a kezelés, akkor is, ha tünetmentes.
A kezelés ideje alatt és ezt követően kb. egy hónapig az alábbiakkal csökkenthetjük a  kiújulást és a továbbadás lehetőségét:

  • vágjuk rövidre a gyerek körmeit, így elkerülhetjük, hogy bakteriális felülfertőzés alakuljon ki a vakarózástól megsértett bőrön
  • alapos és rendszeres kézmosás (különösen pelenkázást, székletürítést követően), játékok fertőtlenítése, ágyneműk, törülközők, fehérneműk rendszeres, magas hőfokon mosása
  • közös fürdőzés, wellness kerülése
  • reggelente (amikor a legtöbb féreg jut a fenék területére) alapos zuhany, tisztálkodás.