Kisgyerek

Ezek a skandináv gyerekversek a felnőtteket is leveszik a lábukról

Észak-Európa irodalmának egyik legrangosabb és legtermékenyebb magyar tolmácsolója, nemzetközileg is ismert skandináv szerzők magyar hangja Patat Bence most a gyerekeknek hozott szövegkincseket.
2023. Október 11.
Kortárs skandináv gyerekversek

Barátság, szerelem, család, hétköznapi apróságok, a lét fontos kérdései, a jövő, a világ sorsa. Vajon miről gondolkodik egy mai gyerek? Egy skandináv? Egy magyar? Egy gyerek bárhol a bolygón?

Közel ötven éve jelent meg az azóta ikonikussá vált Ami a szívedet nyomja című verseskötet. A Tótfalusi István által összeállított könyv megismertette és megszerettette az olvasókkal a svéd gyerekversek magyar fül számára szokatlan hangzás és formavilágát, ami könnyen utat talál gyerek és felnőtt olvasók szívéhez.

A svéd gyermekvers azóta fogalommá vált. Nem rendezhettek szavalóversenyt, iskolai ünnepélyt, ahol a kötet néhány darabja el ne hangzott volna, az iskolai olvasókönyvekben máig biztos helyük van. Mi több, magyar gyermekköltőket is ihletett a példájuk.

Szólj, ha kell egy barát

A Móra Kiadó jóvoltából a 70-es évek után a 2020-as évek gyerekei is friss, mai gyerekeknek szóló verseket olvashatnak Patat Bence értő s érző válogatásában és fordításában, de elárulunk egy titkot: az azóta szülővé vált régi olvasók is odáig lesznek érte! 

A Szólj, ha kell egy barát című kötetben hat csokorba gyűjtött versek között könnyed és komoly témák egyaránt megtalálhatóak. Patat Bence a barátság, a család, az iskolai hétköznapok, a félelmek és az elmúlás témaköre mellett külön részt szentel a bolygónk helyzetével foglalkozó verseknek. A cikk a galéria után folytatódik!

6 fotó megtekintése

A válogatás ezúttal a svéd mellett norvég és dán verseket is magában foglal, emellett pedig – magyarul most először – izlandi és feröeri gyerekversek is helyet kaptak a kötetben, amely azért is egyedülálló, mert ehhez hasonló, friss antológia Skandináviában sem létezik.

Öt kedvencünket meg is mutatjuk a kortárs skandináv gyerekversek közül!

Nyitókép: Móra Kiadó