Kisgyerek

Ezeket a vezetékneveket viselik ma a legtöbben Magyarországon

Azt is eláruljuk, hogy milyen keresztnevek illenek a toplistás családnevekhez.
2021. November 24.
A Nagyok - a nevükhöz méltóan - nagy létszámban fordulnak elő itthon (Fotó: Getty Images)

A Belügyminisztérium nemcsak az utónevekről, de a családnevekről is évről-évre elkészíti azt a statisztikát, ami felfedi a gyakoriságukat. Névválasztáskor fontos kérdés, hogy milyen keresztnév passzol a vezetéknévhez: figyelembe kell venni a név hosszát, hogy mássalhangzóra vagy magánhangzóra végződik-e, és legalább ennyire lényeges az is, hogy mennyire gyakran lehet vele találkozni. A gyakori vezetéknévhez nem biztos, hogy szerencsés a legtöbbször adott keresztnevek közül választani, hiszen így jelentősen nő az esély arra, hogy a legifjabb családtag vezeték- és keresztnév szerinti névrokonnal találkozzon.

Jó ideje stabilan tartja magát a családnevek ranglistájának első helyén a Nagy vezetéknév, amit a legfrissebb adatok szerint 225 521 ember visel. Őket követik a Kovácsok 208 010 viselővel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Tóth vezetéknevűek állhatnak, mind a 203 294-en. Utánuk jönnek a Szabók, a Horváthok, a Vargák, a Kissek, a Molnárok, a Némethek, a Farkasok és a Baloghok.

A tavalyi számokhoz képest a ranglistában itt, a 12. helyen történt csere: 2020-ban még a Papp vezetéknevűeket találtuk mind az 50 716 képviselőjükkel, mára azonban a Lakatos vezetéknevűek beelőzték őket. Az őket követő ranglista viszont változatlan, a tavalyihoz hasonlóan a 14. helyen idén is a Takács vezetéknév áll, míg a 15. helyezéssel a Juhász családnév büszkélkedhet. 

Hogy ne találkozzon gyakran névrokonnal a gyerek, érdemes egy kicsit elmélyedni a leggyakrabban adott keresztnevek listájában és emellett figyelembe venni azt is, hogy mely utóneveket viselik a legtöbben Magyarországon – a kettő ugyanis nem azt jelenti! Az első, vagyis a legnépszerűbb keresztnevek rangsora azt mutatja meg, hogy a most születő gyerekek milyen neveket kapnak, a leggyakoribb neveket bemutató összeállítás viszont arra mutat rá, hogy a hazai összlakosságban milyen sokszor fordul elő az adott női vagy férfi név.

Ha netán a ma legnépszerűbb keresztnevek között találják meg az igazit a leendő szülők, lehet, hogy szerencsésebb lenne, ha az adott felkapott névnek inkább egy kevésbé ismert változatát használnák, amihez egy korábbi cikkünkben több alternatívát is kínáltunk. A számadatokra támaszkodva úgy tűnik, hogy a ma születő lánygyerekek között a legtöbben a Nagy Hanna nevet kapják (őket követik az Annák, a Zoék és a Lénák), míg a fiúk között a Nagy Bence fordul elő legtöbbször (de a Máté, a Dominik és a Levente név sem marad el mögötte sokkal).

Ha viszont azt veszik figyelembe, hogy a teljes lakosság – vagyis nem csak az újszülöttek – körében mely keresztnevek fordulnak elő legtöbbször, jobban teszik, ha nem a Mária, az Erzsébet, a Katalin, az Éva vagy az Ilona névre esik a választásuk, fiúk esetében pedig mellőzik az olyan neveket, mint a László, az István, a József vagy a Zoltán.