Baba

A legnépszerűbb magyar nevek kevésbé ismert alternatívái

Ha neked is tetszenek az elmúlt évek toplistás keresztnevei, de visszatart, hogy sokan viselik, ez a lista igazi aranybánya lesz!
2021. Szeptember 30.
Nem kell lemondanotok a kedvencetekről csak azért, mert toplistás név! (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt években minimális változás történt a legnépszerűbb lány- és fiúnevek toplistájában, ami azt jelenti, hogy évről-évre egyre több újszülött baba kapja ugyanazt a keresztnevet. Vitathatatlan, hogy mindegyik közkedvelt utónév nagyon szép, az azonban sokakat zavar, hogy rendkívül gyakoriak is egyben. Most mutatunk néhány olyan verziót, ami a szívednek kedves névhez nagyon hasonló, egy kicsit mégis más!

A Belügyminisztérium minden évben közzéteszi azt az összesítést, amiből az érdeklődők megtudhatják, melyeket választották leggyakrabban a szülők a hazánkban anyakönyvezhető keresztnevek közül. Ennek fényében elmondható, hogy a legfrissebb, 2020-as adatok szerint csaknem teljes mértékben ugyanazok a nevek tetszettek a szülőknek, mint az előző években.

A legnépszerűbb lánynevek kevésbé ismert alternatívái

Hanna – Héber eredetű név, ami kegyelmet, könyörületet jelent. 1511 kislány kapta ezt a nevet, amit ki lehet váltani ennek önállósult becézőivel, mint amilyen a Hanni vagy a Hanka, a hasonló hangzású Hanga virágnévvel vagy olyan dupla keresztnévvel, amiben a Hanna is szerepel: Hannaróza, Hannadóra vagy Hannaliza.

Anna – Ez is héber eredetű keresztnév, szép jelentéssel: nőiesség, kellem, báj. A tavalyi évben 1199 kisbaba kapta, így ha nem szeretnéd, hogy gyakran jöjjön szembe, válogass az alábbi adható alternatívák közül: Anka, Anni, Annika, Panna, Panni, Kisanna, Annabella, Annaróza, Annavera, Annamária vagy Annamari, Annabella vagy Annabell.

Zoé – A görög eredetű nevet, ami életet jelent, 1017 kislánynak választották az elmúlt esztendőben. Kiváltható a Zora, Zorka vagy Zolna névvel, de ha ezek nem tetszenek, érdemes végignézni azokat a neveket, amik szintén azt jelentik, élet, vagy a többi, igazán rövid keresztnév listáját érdemes átfutni (ebben szerepel az Ada, a Lia, a Lea, a Rea vagy a Bea).

Léna – A héber eredetű név azt jelenti, fényes, sugárzó és 2020-ban 927 újszülött kapta. Önállósult változataként anyakönyvezhető a Léni, illetve több olyan nevet is találunk, aminek része a Léna: Heléna, Szeléna vagy épp Magdaléna. Az ezüstérmes Annával is összevonható, így akár Annaléna is lehet a baba – ezt a nevet biztos, hogy jóval kevesebben fedezték fel mostanáig!

Luca – A latin eredetű, fényességet, ragyogást jelentő név nagyon sok hozzá hasonló keresztnévvel “helyettesíthető”: Lúcia, Lúcsia, Luciána, Lucilla vagy Lucinda. Becézett formában pedig anyakönyvezhető a Lulu és a Lula is. 

A legfelkapottabb fiúnevek kevésbé gyakori változatai

Bence – Ezt a latin eredetű és győztest jelentő fiúnevet 1457 kisfiú kapta a tavalyi évben. Sokan becenévként is használják a Bencét a Benedek, Benjámin, Benedikt vagy Bendegúz nevű gyerekeknél, így ezekkel máris kiváltható a nagyon gyakori férfi név. Kicsit tér csak el tőle a Bende, a Bene vagy a Benő, illetve a rendkívül ritka itthon is választható spanyol név, a Beniel. 

Máté – Az ezüstérmes fiúnév héber eredetű, és azt jelenti, Isten ajándéka. 1315 kisbabának választották, ezért nem csoda, ha sokan keresnek olyan alternatívát, ami ennél ritkábban fordul elő. A többi névhez képest viszonylag szerény a felhozatal, ami a “Máté-helyettesítőket” illeti: az olasz-spanyol alakváltozata, a Matteó hazánkban is anyakönyvezhető, akárcsak a héber eredetű Mattenai. 

Dominik – A latin eredetű, és Istenhez tartozó jelentésű nevet 1302 újszülött baba kapta 2020-ban. Aki ezen a néven morfondírozik, de a gyakorisága miatt mégis másra vágyik, színes kínálatból válogathat: Domokos, Domonkos, Domos, Domán, Dománd vagy épp a Doma. 

Levente – Ez a magyar eredetű név 1275 kisbaba anyakönyvébe került be első keresztnévként, azt jelenti, létező ember, kis vadász. Jó helyettesítője lehet a Levin, a jelentésében merően hasonló Levedi vagy annak egyik anyakönyvezhető alakváltozata a Levéd. 

Noel – Ez a francia eredetű név azt jelenti, hogy viselője karácsonykor született és tavaly 1108 szülőpár választotta a kisfiának. Nagyon hasonló, de mégis kicsit más a Nolen vagy a Nolan név, mindkettő annyit tesz, bajnok. Esetleg még a Noé is szóba jöhet a Noel helyett.