Kisgyerek

Ezért nem szabad gyorsételeket enni terhesen

A várandósság alatt fokozottan figyelni kell a megfelelő táplálkozásra, a gyorsételek és az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem ajánlottak, mert drasztikusan megemelik a flatátok szintjét a kismama szervezetében.
2024. Február 11.
nő hamburgert eszik
Kép: Getty Images

A Washingtoni Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint alaposan meg kell gondolni, hogy terhesen eszünk-e gyorséttermi hamburgert, előrecsomagolt péksütiket.

Korábbi tanulmányokból már ismert volt, hogy az úgynevezett ftalátok – a műanyagokkal kapcsolatos vegyületek egy csoportja – könnyen leválhatnak az élelmiszerek csomagolásáról, de még akár az élelmiszeripari dolgozók gumikesztyűjéről is. Ezek a vegyületek is bejutnak a szervezet véráramába, majd a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe is. Ott aztán oxidatív stresszt okozhatnak és gyulladásos folyamatokat indíthatnak be.

A ftalátok összefüggésbe hozhatók az alacsony születési súllyal, a koraszüléssel és gyermekkori mentális zavarok gyakoribb előfordulásával. Az Environmental International című folyóiratban megjelent tanulmányban a washingtoni kutatócsapat arra kereste a választ, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsolatban állnak-e a megnövekedett ftalátbevitellel a terhesség alatt.

A vizsgálathoz egy korábbi kutatási adatait használták fel, amelyek több mint ezer memphisi kismamától származtak a 2006 és 2011 közötti időszakból. A résztvevők szervezetének ftalátszintjét a második trimeszterben gyűjtött vizeletmintákból mutatták ki. Mint kiderült, a vizsgált nők étrendjének átlagosan közel 39 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek tették ki. Az elemzés kimutatta, hogy minden 10 százalékos aránynövekedés 13 százalékkal magasabb koncentrációval állt kapcsolatban az egyik leggyakoribb és legkárosabb ftalát, a dietil-hexil-ftalát esetében.