Az inzulinrezisztencia nehezen felismerhető betegség, amit sok esetben tévesen pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak. Az IR leginkább a nőket érinti. Nagy mértékben nő az inzulinrezisztens gyerekek száma is, amihez jelentősen hozzájárul a növekvő cukros üdítőital-és édességfogyasztás, de a betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak – erre hívta fel a figyelmet Balogh Illés endokrinológus, amit a csalad.hu írt meg.
Inzulinrezisztencia esetében a sejtek felszíni receptorai változnak meg, ezért nem kerül be megfelelő időben az elfogyasztott szénhidrát a szervezetbe, ez pedig a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A szervezet válaszreakciója a cukorszint növekedésére az inzulinszint emelkedése.
Kapcsolódó cikkeink inzulinrezisztencia témában:
- Az 5 legdurvább tévhit az inzulinrezisztencia kapcsán
- Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei
- Erre számíthatsz inzulinrezisztencia (IR) kivizsgálásakor
Forrás: csalad.hu