Kisgyerek

Forradalmi magyar tervezésű implantátum segített az ikreken

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti beavatkozása sikeresen lezajlott, olyannyira, hogy már el is hagyták a klinikát. Egy speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumot ültettek be.
2019. Február 07.
Forradalmi magyar tervezésű implantátum segített az ikreken (AFP PHOTO/Munir Uz Zaman)

A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a beavatkozáson: a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével. A műtétre január 25-én került sor a Semmelweis Egyetemen. Az ikrek jól vannak és már elhagyhatták a klinikát.

Rabia és Rukia szüleikkel azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét megtörténhessen a Semmelweis Egyetem klinikáin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása mellett.

A műtét előtti hetekben az általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt. A Budapesten zajló esetleges, a szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban, az eredmények folyamatos értékelése mellett, egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló orvosteam dönt majd.

Forradalmi magyar tervezésű implantátum segített az ikreken

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével Bangladesben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: semmelweis.hu