Kisgyerek

Rekonstrukciós műtéten estek át a bangladesi sziámi ikrek

A szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rekonstrukciós műtéten estek át. A gyerekek állapota stabil.
2019. December 04.
Rekonstrukciós műtéten estek át a bangladesi sziámi ikrek (fotó: iStock)

A Cselekvés Alapítvány közleménye szerint a műtétekre újra Bangladesbe utazott az alapítvány magyar orvoscsapata. Rukayán koponyacsontpótlást végeztek el, míg Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetettek be, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a jövő év első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon – írja a medicalonline.hu.

A műtétetek után mindkét kislány jól van, állapotuk stabil.

Az alapítvány felelevenítette, hogy Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni súlyos agyi bevérzés lépett fel. A szövődmények miatt az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rabeya a végső szétválasztás után öt nappal magához tért, azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni.

A műtéteket Csókay András és Valálik István idegsebész, illetve Pataki Gergely plasztikai sebész végezte. A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első negyedében kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline