Kisgyerek

Szétválasztott sziámi ikrek: elhagyhatta az intenzív osztályt Rukaya is

A fejüknél összenőtt, a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt.
2019. Október 27.
(Fotó forrása: Cselekvés Alapítvány)

Rukaya így végre testvérével, Rabeyával és szüleikkel lakhat együtt, a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában. Az alapítvány orvosai a két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére Bangladesbe utaznak.

Jelenleg a negyedik szakasznál tart az “Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Szeptember 11-én került sor az első rekonstrukciós beavatkozásra, a következő pedig az előttünk álló hetekben esedékes: a végső szétválasztást vezető idegsebész, Dr. Csókay András, és a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője, Dr. Pataki Gergely visszalátogat Bangladesbe. Novemberben pedig Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is, a rehabilitáció keretein belül.

33 órás, maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket, augusztus 1-jén és 2-án: Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért, azóta pedig fejlődik, beszél és játszik, ezért ő már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel, melynek hátterében a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar áll. Így az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki. Rukaya jelenleg is képes a végtagjait mozgatni, szemét kinyitni – nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: