Kisgyerek

Franciaországban törvénybe foglalnák, hogy a szülők mennyit posztolhatnak a gyerekeikről

A törvényjavaslat szerint a szülők feladata gyermekeik magánéletének védelme, ezért korlátoznák, hogy mennyit és mit posztolhatnak.
2023. Április 03.
Anya fotózza pózoló kislányát
Kép: Getty Images

Ha van valami, ami állandó a szülőségben, az a gyerekeink fényképének mutogatása másoknak. Ma már azonban nem a tárcából kerülnek elő a fotók, hanem a közösségi médiában dokumentáljuk azokat.

Egy francia törvényjavaslat korlátozni kívánja, hogy a szülők mennyit és mit oszthatnak meg kiskorú gyermekeikről az interneten. A múlt hónapban a nemzetgyűlés jogi bizottsága egyhangúlag zöld utat adott annak a jogszabálytervezetnek, amely a gyerekek saját képeikhez fűződő jogait hivatott védeni.

„A szülők feladata a gyermekeik magánéletének védelme” – mondta egy interjúban Bruno Studer, a törvényjavaslatot beterjesztője. „ Átlagosan 1300 fotó kering egy gyerekről a közösségi médiaplatformokon 13 éves koruk előtt, még mielőtt egyáltalán saját fiókkal rendelkeznének.”

A sharenting ártalma

A sharenting, vagyis a gyermekekről készült fényképek megosztása az interneten az elmúlt években nagy vitákat váltott ki, különösen azokban az esetekben, amikor kiskorú gyerekek képeit, videót influenszer tartalmakhoz használják fel a szülők. Emellett olyan személyes információkat tárnak a nyilvánosság elé gyerekeikről, amelyeknek hosszú távú hatását nem ismerjük. Egyelőre fogalmunk sincs arról, hogy ezek a gyerekek nagykamasz, felnőtt korba érve, hogyan érzik majd magukat attól, hogy ezrek vagy tízezrek követték nyomon fejlődésüket, életüket dokumentálását bárki megnézhette.

A Secure Data Recovery végzett egy kutatást, amelyből kiderült, hogy az amerikaiak közel fele (46%) legalább hetente egyszer posztol a közösségi médiában. A megkérdezettek 24 százaléka egyáltalán nem használ adatvédelmi beállítást. A válaszadók 73%-a nem ismer személyesen mindenkit, aki megnézheti a posztjait, 44 százalékuk pedig már megbánt valamit, amit megosztott a közösségi médiában. A megkérdezettek 75%-a úgy gondolják, hogy a szülők túlságosan sok mindent osztanak meg a gyermekeiről az interneten.

A Wren Eleanor-eset

Wren Eleanor egy kisgyerek, akinek saját TikTok-oldala van, ami nagyrészt olyan videókból áll, amelyeken a pici ezt-azt csinál, aranyos ruhákat visel, vagy az édesanyjával, Jacquelynnel játszik. Úgy tűnik, hogy az oldal elég jövedelmező Jacquelyn számára, a kislány oldalát több mint 17 millióan követik. Mi ebben a problémás? Sajnos, fennáll a veszélye annak, hogy szexuális ragadozók is nézik az oldalt, a kislányról készült képeket és videókat.

Problémás azért is, mert a kislány fiókja valójában természetesen nem az övé, hanem az anyáé, hiszen a kiskorú gyermek nem adhatott beleegyezést ahhoz, hogy anyja felhasználja őt azért, hogy a megélhetését biztosítsa. Ha a gyerekeket beleegyezésük nélkül mutatják meg az interneten, és különösen, ha ebből a szülő hasznot húz, azt tekinthetjük kizsákmányolásnak. Az elmúlt hónapokban Franciaországban heves vita bontakozott ki éppen a Wren Elenor eset miatt, sok szülő rámutatott, hogy a kislány videóit és fotóit több tízezerszer mentették el idegenek. A kommentek között gyakran találunk szexuális tartalmú megjegyzéseket, elsősorban felnőtt férfiaktól.

A francia törvényjavaslat azt szeretné elérni, hogy mindkét szülő közösen legyen felelős gyermekeik képmásjogáért és a gyerekeket életkoruknak és érettségi fokuknak megfelelően be kell vonni a döntésbe.

Ha nincs egyetértés a szülők között, akkor a bíróság megtilthatná, hogy a gyerekről képek, videók kerüljenek ki a közösségi felületekre.  A legszélsőségesebb esetekben pedig a szülők elveszíthetik a gyermekük képmáshoz fűződő jogai feletti szülői felügyeleti jogkörüket, “ha a gyermek képének mindkét szülő általi terjesztése súlyosan sérti a gyermek méltóságát vagy erkölcsi integritását” – áll a törvényjavaslatban.

Forrás: mother.ly