Kisgyerek

Fürdés, strand, betegségek

A pancsolás bajjal jár? Dr. Dérfalvi Beáta immunológust és Dr. Gelléri Julianna homeopata fül-orr-gégész, foniáter szakorvost kérdeztük a szezon elején.
2011. Április 27.

Sok gyerek addig bent marad a vízben, míg lila nem lesz a szája. Csak látványnak idegesítő, vagy megfázhat ettől?

A fertőzést baktériumok okozzák, nem a hideg. Ám a szervezet első védelmi vonala a kórokozók behatolásával szemben a nyálkahártya immunrendszere, amely 37 Celsius-fokon működik a leghatékonyabban. A hideg vízben lehűl a nyálkahártya, és emiatt károsodik a szervezet helyi védelme. A következmény: a frissiben bekerülő kórokozók ellen már nem tud védekezni a nyálkahártya, ami pedig egyébként is ott volt, most esélyt kap, hogy beljebb juthasson. Tehát nem érdemes megvárni, amíg az ember teljesen lehűl, mert így zöld utat adunk a betegségeknek.

Milyen gyakran kell cserélni a pancsolómedence vizét?

Naponta – hiszen lehetetlen tisztán tartani. A baba ki-be mászkál, viszi a port, piszkot. Ráadásul ezekben a medencékben nincs fertőtlenítőszer, tartósítószer, miközben a nap kár 30 Celsius-fok fölé is melegítheti a vizét, ami kellemes táptalaj a baktériumoknak.

Együtt fürödhet a kicsi a szüleivel a pancsolómedencében vagy a kádban?

Igen! A családnak egységes a baktériumflórája, ezért az egészséges szülőknél és gyerekeknél nem okozhat fertőzést. Csak újszülöttek esetében szokták óvatosságra inteni a szülőket a közös kádfürdőzés előtt, de a tapasztalatok szerint még ez sem okoz gondot.

Megbetegedhet a gyerek füle, ha víz megy bele?

Nem feltétlenül, ez a víz típusától függ. A termálvizek, strandok, tanuszodák vizében rengeteg kórokozó él, és a wellness-szállodák divatba jöttével már nem szezonális, hanem télen-nyáron gyakori betegség lett a fájdalmas hallójárat-gyulladás. A tapasztalatok szerint a természetes vizeknél, tavaknál és a tengerparti nyaralásoknál szinte soha nem fordul elő ilyesmi – pedig víz ott is kerül a hancúrozó gyerekek fülébe. Ha ilyen helyen baj történik, akkor arról a szálloda édesvízi medencéje tehet.

Megelőzhető a vízi fülbetegség?

Lehet füldugót csináltatni, de egyrészt drága, másrészt gyorsan kinövi a gyerek, és mivel ezzel rosszabbul hall, még balesetveszélyes is. Érdemes inkább paraffinolajjal átitatni egy vattapamacsot, és azt jól odanyomkodni a hallójárat bemenetéhez. Az olaj bevonja a bőrt, és így lepereg róla a víz és a benne lévő korokozók! Fontos, hogy az olajat ne csak cseppentsük, mert akkor a bőrnek csak egy részével érintkezik, nem helyes fültisztító pálcikára tenni, mert azzal már túl mélyen nyúlnánk a fülbe, ami sérülést is okozhat! Miért éppen a paraffinolaj? Mert nincs benne illatanyag, és nem romlik meg.

A körülötte fürdőzők esetleges gombás vagy egyéb fertőzését elkaphatja a kisbaba is?

Sajnos igen, ezért ha strandra visszük a kicsit, igyekezzünk olyan medencét választani, ahová a felnőttek nem mehetnek be, csak gyerekek. Ez csak olyan korú gyerekekre érvényes, akik már egyedül is boldogulnak a vízben. Kisebbeknek viszont a nyilvános strand nem ajánlott, már csak azért sem, mert ők még nem szobatiszták, és az úszópelus sem ad teljes biztonságot.

Baj lehet abból, ha lenyeli a fürdővizet?

Ha ezt az otthoni medencében teszi, nem lehet belőle nagyobb baj. Ám sem az uszodák, sem a nyílt vizek nem tekinthetőek tökéletesen biztonságosnak. Általában igaz, hogy az uszodák tisztított, klórozott vize nem okoz komoly betegséget. Ugyanez nem mondható el a szabad vizekről, amelyekben állatok is fürdenek, esetleg kocsit is mosnak az emberek. Persze vannak kristálytiszta tavak, patakok is – de azért kicsi gyerekkel jobb óvatosnak lenni.

Forrás: Kismama magazin