Kisgyerek

Gyerekkori autizmus felismerésében tesztelték a mesterséges intelligenciát

A kutatásban úgynevezett mélytanulásos algoritmust használtak az autizmus spektrum zavar felismerésére.
2023. December 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Koreai kutatók mélytanulásos algoritmust használtak az autizmus spektrum zavar objektív szűrésére és a tünetek súlyosságának felmérésére, retina fényképek alapján új tanulmányukban, amit a Jama Network Open szakfolyóiratban publikáltak.

A vizsgálatban 958, 19 évesnél fiatalabb résztvevő összesen 1890 retina fényképét készítették el a szöuli Yonsei Orvosi Egyetem kutatói – a gyűjtés a Severance Kórház szemészeti osztályán történt, 2007 decembere és 2023 februárja között, számolt be róla az Interesting Engineering portál.

Az adatok felhasználásával a kutatócsapat egy úgynevezett mélytanulásos algoritmust hozott létre, és modelleket alkottak az autizmus spektrumzavar diagnosztizálására és a tünetek súlyosságának szűrésére. Ehhez a retinákról készült fényképek 85 százalékát használták, míg a fennmaradó 15 százalékot tesztelési céllal tették félre. A szűréshez használt képek értékelése során a mesterséges intelligencia modell 100 százalékos pontosságot ért el.

A kutatók megjegyezték azt is, hogy a retina fényképek potenciálisan további információval szolgálhatnak a tünetek súlyosságáról.

Ugyan további kutatásokra van szükség az általánosíthatóság megállapításához, a kutatók viszont megjegyezték, hogy a tanulmányuk jelentős előrelépést jelentenek az autizmus spektrum zavar objektív szűrőeszközeinek megalkotásában.