Kisgyerek

Tippek a fodrásztól, ha a gyerek hallani sem akar a hajvágásról

Az, hogy a gyerekek félnek a fodrásztól vagy a frizuraigazítástól, cseppet sem ritka jelenség, ezért nem árt felvértezni magad néhány szakavatott tanáccsal.
2024. Január 18.
fél a fodrásztól a gyerek

Mint tudjuk, a gyerekkori félelmek sokszor a semmiből jönnek, különösebb indok nélkül, ezért fordulhat elő az is, hogy a hajvágástól azok a kicsik is tartani kezdenek, akik korábban zokszó nélkül hagyták, hogy rendbe tegyék a tincseiket.

Ilyenkor szinte mondhatunk vagy ígérhetünk bármit, nem segít túl sokat, az idő múlásával pedig egyre csak nő a haj, ami a kislányoknál kevésbé zavaró, mint a fiúknál, főleg akkor, amikor egyre magasabbra kúszik a hőmérők higanyszála.

Így látja a szakértő

Kikértük egy fodrász véleményét, hogy lehetünk okosak ilyen helyzetben: Zsuzsi nemcsak azért bizonyult jó alanynak, mert sok gyereknek vágja rendszeresen a haját, hanem azért is, mert neki is van három kisfia, akik közül az egyik különösen rosszul viselte a hajvágást. 

„A legnagyobb fiam az első alkalomtól kezdve kiborult a hajvágásnál, és olykor a mai napig befeszül, ha tudja, hogy időszerűvé vált a frizurázkodás. Erőltetni semmiképp sem akartam, a kiabálás, a büntetés és a fenyegetőzés szerintem ebben az esetben sem célravezető” – osztja meg tapasztalatait a fodrász anyuka.

fél a fodrásztól a gyerek

„Azoknak a szülőknek, akiknél hasonlóan körülményes a hajvágás, azt javaslom, hogy üljenek le a kicsivel és beszélgessenek arról, milyen flottul ment korábban a dolog. Idézzék fel, hogy egyáltalán nem fájdalmas és nem is hosszú a hajvágás, s ha kell, játszanak fodrászosdit a figurákkal, plüssmackókkal (igazából persze nem kell belevágni a bundájukba!), sőt akár olyan játékokkal is, amiknek nincs haja, de a kicsinek tetszhet, hogy felkeresi a fodrászt például a kedvenc autója” – részletezi Zsuzsi, aki hisz abban, hogy a gyerekek okosak és idővel megértik, hogy nincs okuk az aggodalomra.

„Ha a fodrász is partner ebben, esetleg a kezükbe lehet adni a hajnyírót, ez sokat dobhat az izgulós kliensek hangulatán. A szülők az ölükbe is vehetik a gyerekeket, ettől nagyobb biztonságban érezhetik magukat, vagy akár mesét is nézhetnek közben telefonon, ha más nem segít. A türelem a legjobb orvosság ebben az esetben is, ha kell, ezerszer ismételjük el, hogy nincs mitől félni, és nem fog bántódásuk esni a fodrásznál tett látogatás alatt” – teszi hozzá végül a fodrász anyuka.

Fotó: Getty Images