Kisgyerek

Halrudacskák: a termékek fele megbukott a teszten

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 30 féle halrudacskát ellenőrzött terméktesztjén. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, de 15 terméknél indult hatósági eljárás.
2017. Október 13.

A termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontok alapján vizsgálták. Megmérték többek között a halrudak só-és fehérjetartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását is.

15 termék esetében indult hatósági eljárás, súlyos jelölési hibák miatt pedig 12 terméknél bírságot szabtak ki.

A gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendő halrudacskáknál a nehézfém tartalom az egyik fontos szempont, amit vizsgálni érdemes: egyik termék esetében sem haladta meg a megengedett határértéket, ahogyan a sótartalom sem. Két termék esetében azonban a jelölés nem felelt meg a tényleges fehérjetartalomnak, a vizsgálat a feltüntetett fehérjetartalomnál alacsonyabbat mutatott ki.

A jelölés problémás volt abban a tekintetben is néhány terméknél, hogy miből készült pontosan a halrudacska, milyen hal-alapanyagból: halfiléből, darált halhúsból vagy halhúspépből. Ha nem filéből készül, akkor azt pontosan fel kell tüntetni a csomagoláson, ebben is volt olyan termék, amely nem felelt meg az előírásoknak.

A halfaj feltüntetésénél a 13 termékből, amelynél a szakemberek el tudták végezni a vizsgálatot egy esetben találtak eltérést: a csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a valóságban „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat találtak.

Mind a 30 vizsgált termék biztonságosnak bizonyult, de 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, összege összesen 600.000 Ft lesz.

A termékek kedveltségét laikusok és szakértők vizsgálták, az illat, az állomány és az íz tekintetében. Ezek alapján az első lett a COOP halfilérudak, második a Tesco halrudak, harmadik pedig a Gran Mare halrudacskák.

A vizsgálatok részletes eredményei és a teljes kedveltségi teszt ide kattintva található meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyümölcsjoghurt teszt: melyik a legegészségesebb?
  • Termékteszt: nem a legdrágább narancslében van a legtöbb C-vitamin
  • Halhús a kicsik étkezésében
  • Forrás: NÉBIH